-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

01.07.2020 / 23:40 KORONAVIRUS - Koronavirus

Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira

Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira

Velika Britanija i Njemačka garantuju da imaju dovoljne zalihe antivirusnog remdesivira, prvog lijeka koji se pokazao relativno učinkovitim u liječenju covida-19, čiju su gotovo cijelu proizvodnju od tri sljedeća mjeseca kupile Sjedinjene Države.

Američka vlada je objavila u ponedjeljak da je kupila 92 posto cijele proizvodnje laboratorija Gilead od jula do septembra ili oko 500.000 tretmana od ukupno 550.000 (za svaki tretman potrebno je prosječno 6,25 bočica).

"Predsjednik Trump je sklopio nevjerojatan ugovor kako bi Amerikanci mogli imati pristup prvom odobrenom terapeutskom liječenju covida-19", rekao je ministar zdravstva Alex Azar.

Lijek je odobren u Sjedinjenim Državama 1. maja nakon kliničkih pokusa koji su pokazali da za četiri dana skraćuje oporavak teško oboljelih od covida-19. Europa bi ga uskoro trebala odobriti.

Besplatne licence devetoro proizvođača

Objava Washingtona je izazvala strahovanja od nestašice drugdje u svijetu, ali barem su dvije europske zemlje objavile u srijedu da nisu zabrinute za svoje stanovnike.

"Velika Britanija koristi već neko vrijeme remdesivir, najprije u kliničkim testiranjima i danas u sklopu programa ranog pristupa lijekovima. Velika Britanija ima dovoljne zalihe remdesivira", rekao je glasnogovornik britanskog premijera.

U Njemačkoj je vlada "ranije osigurala zalihe remdesivira", izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva i dodao je da zasad imaju dovoljne zalihe.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo