10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

01.07.2020 / 22:07 KORONAVIRUS - Premijer RS

Višković: Za jesen pripremamo kovid bolnicu na staroj Hirurgiji u Banja Luci

Višković: Za jesen pripremamo kovid bolnicu na staroj Hirurgiji u Banja Luci
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je jedini način zaštite od virusa korona lična odgovornost, odnosno poštivanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo Srpske, budući da ne postoji vakcina, niti lijek.

Višković je naveo da još nije poznato da li će biti drugog talasa epidemije i u kojem kapacitetu, ali da Vlada Republike Srpske priprema zdravstveni sektor za eventualnu mogućnost da se virus korona na jesen pojavi zajedno sa sezonskim gripom.

"Na prostoru stare Hirurgije u Banjaluci za jesen pripremamo još jedan dio rezervnih ležajeva, maski, zaštitnih odijela i da se tu napravi kovid bolnica", rekao je Višković večeras za RTRS.

On je napomenuo da će kaznenim mjerama biti sankcionisati građani koji se neodgovorno ponašaju prema mjerama zaštite od virusa korona u Republici Srpskoj.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske na samom početku epidemije imala zadatak da izgradi odbrambeni mehanizam - da zaštiti zdravstveni sektor i zdravlje ljudi, edukuje i nabavi dovoljno zaštitne opreme.

Govoreći o nabavci respiratora u Republici Srpskoj za vrijeme epidemije virusa korona, Višković je naveo da Srpska trenutno na stanju ima 100 respiratora koji nisu nikom podijeljeni.

On je rekao da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku o nabavci respiratora i ovlastio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske da sprovedu procedure i istakao da nijedan taj uređaj nije nabavljen, a da prethodno struka nije dala svoje mišljenje za svaki.

Višković je istakao da su respiratori u Republiku Srpsku sukcesivno dolazili i Srpska nijednog momenta nije bila bez ovih uređaja, te ih je resorno ministarstvo davalo nadležnim zdravstvenim ustanovama.

On kaže da ako se neko ogriješio o zakon tokom epidemije virusa korona treba da odgovara bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripada i naglašava da je svoj posao radio časno.

"Niti jednu jedinu marku u cijeloj priči niti sam pomislio, niti mi je palo napamet da uzmem! Razmišljao sam samo o tome da bude obezbijeđena sva zaštitna oprema, zaštićeno zdravlje ljudi i zdravstveni sistem Srpske", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je rekao i da bi opozicija najviše voljela da se desilo suprotno - da nije obezbijeđena zaštitna oprema, da bi mogli pričati da vlast nije sposobna.

Višković je dodao i da se desilo to da je PDP-ov direktor za Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak od svjedoka došao u poziciju optuženog.

Kada je riječ o pokretnoj bolnici u Zalužanima, Višković je naveo da je raskinut ugovor o nabavci te bolnice jer nije bilo moguće ocariniti medicinsku opremu, te je Republici Srpskoj vraćen sav novac.

On je rekao da je Glavni koordinacioni tim Republike Srpske donio odluku o montiranju pokretne bolnice jer je postojala informacija da je medicinska oprema za taj objekat već na granici i naglasio da Srpska ne bi ulazila u taj posao da se znalo da će nastati problem sa Agencijom za lijekove i saglasnostima u vezi sa medicinskom opremom.

"Tu nastaje problem. Neko namjerno zaustavlja tu medicinsku opremu. Ako su po hitnoj proceduri iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH davana odobrenja nekome ko nije ispunjavao uslove, a ovdje nisu, onda znači da je pristup bio selektivan", istakao je Višković, dodajući da smatra i danas da je taj objekat potreban Republici Srpskoj.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo