-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

01.07.2020 / 10:57 KORONAVIRUS - Koronavirus

Peking ukida karantin u pet stambenih kvartova, klaster pod kontrolom

Peking ukida karantin u pet stambenih kvartova, klaster pod kontrolom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Peking je ukinuo nekoliko mjera nametnutih radi kontrole ponovnog izbijanja koronavirusa i izvijestio o samo tri nova slučaja u gradu u srijedu, procjenjujući da će klaster biti pod nadzorom.

Kineska prijestolnica zatvorila je desetine stambenih četvrtii u junu provela masovna testiranja na koronavirus nakon što su stotine infekcija potaknule strah od ponovne epidemije virusa.

Pet stambenih kvartova koji nisu imale nove slučajeve virusa tokom kontrolnog razdoblja u utorak je ponovo otvoreno, izvijestili su državni mediji, prenosi AFP.

Većina novih slučajeva povezana je s veletržnicom Xinfadi koje isporučuje oko 80 posto svježih proizvoda i mesa u Pekingu.

Državni mediji China News izvijestili su da jekarantin u pet kvartova u teško pogođenom okrugu Fengtai ukinut, a stručnjaci za suzbijanje bolesti predložit će plan za uklanjanje ograničenja za još sedam u području koje okružuje tžnicu.

U izvještaju se navodi da će zajednice  u kojima je ukinut karantin morati "strogo provoditi zatvoreno upravljanje", s tim da nerezidenti ne mogu ući u te kvartove.

Zajednice će izdavati propusnice za stanovnike.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo