°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.06.2020 / 13:51 KORONAVIRUS - Covid-19

Ljekari u Novom Pazaru okrenuli leđa Brnabić i Lončaru

Ljekari u Novom Pazaru okrenuli leđa Brnabić i Lončaru
Foto: Facebook
Dok su se Ana Brnabić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar obraćali građanima u Novom Pazaru, grupa ljekara i medicinskih sestara okrenulo je leđa u znak protesta.

Premijerku Srbije i ministra zdravlja Zlatibora Lončara u Novom Pazaru dočekali su povici nezadovoljnih građana koji su ih pitali zašto nisu donijeli ništa od opreme, vičući da je na hiljade ljudi zaraženo, dok mnogi umiru. Oni su obišli Opštu bolnicu u ovom gradu, a njihovo obraćanje neprekidno je bilo praćeno nezadovoljnim povicima okupljenih.


Foto: Ana Lalić / Nova.rs

Građani koji su se okupili ispred Opšte bolnice u Novom Pazaru, da “dočekaju” dolazak predsjednice Vlade Ane Brnabić i ministra Zlatibora Lončara, ogorčeni su zbog toga što im država nije pomogla, a prešutkivana je “jaka epidemija”, kako kažu, samo dok prođu izbori. Ujedno govore da je u ovom gradu mnogo više umrlih od Covida nego što zvanični podaci kažu.

Sličan bunt zdravstvenih radnika desio se u jeku pandemije i u Belgiji, sredinom maja, kada su medicinski radnici bolnice “Sveti Petar” u Briselu dočekali belgijsku premijerku Sofi Vilmes okrenuth leđa, u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstvenom sektoru.



Osoblje bolnice “Sveti Petar” formiralo je tada špalir za doček i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka došla u službenu posjetu ovoj bolnici. Predstavnici medicinskih radnika u Belgiji ovakav čin objašnjavaju razočarenjem medicinara u postupke belgijske vlade kako tokom pandemoje COVID19 tako i generalnim pristupom zdravstvenom sektoru u zemlji.

Vlastima su zamjerali smanjenje budžeta za zdravstvo, male plate, nedostatak medicinskog osobolja kao i namjeru da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje umjesto medicinskih sestra.

Inače, bolnica “Sveti Petar” u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustanova za potvrđene slučajeve COVID-19.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo