8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.06.2020 / 13:43 KORONAVIRUS - Borba s koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu sve više zaraženih

U Tuzlanskom kantonu sve više zaraženih
Foto: Vijesti.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona upozorio je građane da je korona virus prisutan i da se moraju pridržavati mjera prevencije koje su na snazi.

"Niko nema pravo da ugrožava tuđe živote. Slažem se da svi imamo pravo na mišljenje, ali neka to mišljenje iznose s maskom na licu. Uzimajući u obzir statističke podatke, 0,08 odsto populacije u TK je inficirana COVID-19. Mi, jednostavno, moramo naučiti živjeti s virusom“, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kapacitet Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla je 300 testova dnevno. Testiranje se obavlja po prioritetima, a ne po željama.

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, u više navrata je napomenuo kako su se građani opustili, kako su otvorena kupališta, kako se organizuju slavlja, a zaboravlja se da je virus za osobe sa komorbiditetima veoma opasan, odnosno smrtonosan.

„Ukoliko bi deset dana, kao jučer, imali 49 pozitivnih osoba, to bismo teško izdržali, ali bismo se izborili i sa tim. Naši uposlenici su na izmaku snaga, neki su odustali od korištenja godišnjih odmora što je protuzakonito, ali, jednostavno, moramo prevenirati eventualne infekcije. S prestankom stanja prirodne nesreće, Krizni štab TK može izdati samo preporuke, ali ne i naredbe. Moramo poštovati preporuke, preventivno djelovati jer epidemiološka situacija nije dobra. I dok neki idu u kupaćim gaćama na kupališta, mi se borimo sa virusom. Svi koji ne vjeruju u to neka obuku odijela i neka dođu sa mnom u prostorije Infektivne klinike. Tako leži mladić, vozač kamiona, kao od brda odvaljen, a sada se bori svakodnevno za jedan dah. Borimo se za njegov život i živote naših građana i te činjenice moramo biti svi svjesni“, kazao je prof.dr Jusufović.

U Tuzlanskom kantonu je trenutno pozitivnih 398 osoba, a do sada je zabilježeno 17 smrtnih ishoda.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo