17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 09:23 KORONAVIRUS - Koronavirus

Janković: Znali smo da epidemija nije gotova, ali nismo očekivali ovakav nalet

Janković: Znali smo da epidemija nije gotova, ali nismo očekivali ovakav nalet
Foto: Vijesti.ba

Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mjera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mjere koje se od danas primijenjuju prvenstveno u Beogradu.

On je za televiziju Pink rekao da je suština posljednjih odluka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da mjere budu pojačane dozom zakonske obaveze i kontrolom.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sjednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

"Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemno na minimum. Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa, a da život ne stoji mjesecima ili godinama", kazao je Janković.

Dodao je da korona virus prisutan u populaciji ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

"Sve vrijeme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira što smo se s pravom nadali da ćemo tokom ljeta imati nula slučajeva. Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj sedmici toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam sedmica", kazao je Janković.

Po njegovim riječima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što kako je rekao, oslikava i mehanizam zaražavanja.

"To je s jedne strane dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa ali u svakoj grupi ima osoba koje su osjetljive, a da to ne i znaju. Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno", ocijenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

"Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, ljetnje vrijeme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi dio prvog talasa", dodao je Janković.(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo