20°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

29.06.2020 / 21:43 KORONAVIRUS - Koronavirus

SZO šalje tim stručnjaka da ispita porijeklo virusa

SZO šalje tim stručnjaka da ispita porijeklo virusa
Foto: Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija poslaće sljedeće sedmice tim stručnjaka u Kinu radi proučavanja ispitivanja virusa korona, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je u obraćanju medijima u Ženevi rekao da je bolje boriti se sa virusom kada se zna o njemu, te da je zbog toga SZO odlučio da pošalje tim stručnjaka u Kinu.

- Možemo se bolje boriti protiv virusa kada znamo sve o njemu, uključujući podatak kako je sve počelo. Sljedeće sedmice ćemo poslati tim u Kinu da se pripremi za to - istakao je Tedros.

Tedros je izrazio nadu da će rad stručnjaka SZO u Kini dovesti do razumijevanja kako se virus počeo širiti i da će pripremiti svijet za širenje zaraze u budućnosti, javio je TASS.

Kineske vlasti obavijestile su SZO o novoj nepoznatoj vrsti upale pluća krajem decembra prošle godine. Organizacija je 11. marta proglasila globalnu pandemiju, oboljenje je nazvano kovid-19, a virus SARS-CoV-2.

Od početka pandemije potvrđeno je više od 10.000.000 slučajeva zaraženosti širom svijeta, preminulo je najmanje 504.700 ljudi, a ozdravilo je 5.568.200.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo