12°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

29.06.2020 / 17:32 KORONAVIRUS - Spašavanje sezone

Bajrović pozvao goste iz BiH i Srbije da posjete Sarajevo

Bajrović pozvao goste iz BiH i Srbije da posjete Sarajevo
Foto: Vijesti.ba
Udruženje turističkih privrednika u Bosni i Hercegovini, Udruženje hotelijera BiH, Udruženje poslodavca te mnoga druga udruženja već više od dva mjeseca šalju jasne apele svim nivoima vlasti za pomoć i spašavanje turističko-hotelske industrije u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH po ugledu na sve države regije i svijeta.

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović istakao je da je ta pomoć do danas izostala.

- Posljednjih mjesec dana stalno šaljemo urgencije i apele da naša država otvori granice prema EU, zemljama regiona, Turskoj i arapskim zemljama kako bi mi privrednici u realnom sektoru pokušali da bar djelimično spasimo turističku sezonu u 2020.godini - kazao je Bajrović.

Također je naveo da u tom slučaju državni organi 'nemaju sluha' i ne poduzimaju ništa da spase turizam u BiH, jer je BiH 'hermetički zatvorena' prema cijelom svijetu osim prema Srbiji, što za posljedicu ima ogromne gubitke u poslovanju na dnevnoj i mjesečnoj bazi i vjerovatno vrlo brzo zatvaranje firmi i hotela te ponovno otpuštanje radnika.

- U ovakvoj situaciji mi smo pokrenuli aktivnosti da pozovemo građane Srbije da iskoriste sve ljepote i atrakcije naše BiH i da masovno svoje odmore realiziraju kod nas, a mi kod njih. BiH i Srbija imaju itekako šta ponuditi svojim gostima - poručio je Bajrović.

Naglasio je da su vrlo atraktivne turističke destinacije u obje zemlje za posjetiti, glavni gradovi Sarajevo i Beograd, planine, rijeke, jezera, banje te etno sela.

Također je istakao da je u tom pravcu svaka hotelska grupacija pripremila i vrlo povoljne paket aranžmane za turiste iz Srbije koje će sa nestrpljenjem i oduševljenjem dočekati i učiniti sve da njihov boravak u Sarajevu i BiH bude nezaboravan i iznad očekivanja.

Smatra da će takve turističke posjete između Beograda i Sarajeva vrlo brzo postati i tradicija. Na kraju je pozvao Vijeće ministara BiH te entitetske premijere da pomognu turističko-hotelskoj industriji i realnom sektoru i što prije otvore granice i aerodrome prema svijetu kako bi uspjeli spasiti bar dio turističke sezone, radna mjesta, a u konačnici i likvidnost kompanija i firmi.

Dodao je da specijalno za goste iz Srbije, Hotel Europe za dvije osobe, pored doručka i večere, saune, parkinga, fistness centra, bazena i masaže, nudi pakete gdje gosti plaćaju jednu noć (150 eura), a ostaju dvije ili plate tri (300 eura), a ostanu četiri noći. Za zaljubljenike Sarajeva pripremili su paket za dvije osobe pod istim uslovima gdje se plaća pet noćenja (500 eura), a gosti ostaju sedam.

Sličnu ponudu ima i Hotel Holiday, koji za 120 eura za dvije osobe nudi dva noćenja, doručak i večeru, saunu, fitness-centra, bazen i parking, zatim za 240 eura četiri noćenja, a za 400 eura sedam noćenja. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo