35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

26.06.2020 / 13:36 KORONAVIRUS - Čeka se zvanična odluka

Granice EU za građane BiH otvorene od 1. jula?

Granice EU za građane BiH otvorene od 1. jula?
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Zvaničnici EU počeli su jučer sastanak, koji još uvijek traje, na kojem bi trebali donijeti odluku o otvaranju vanjskih granica EU za treće zemlje.

Ranije je najavljeno kako će vanjske granice biti otvorene od 1. jula, ali na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor oko spiska zemalja čijim građanima će biti dozvoljen nesmetan ulazak u prostor Schengena.

Mediji koji prate zasjedanje u Briselu uspjeli su doći do spiska zemalja, a na njemu se nalazi Bosna i Hercegovina, piše Euronews.

Zapelo je oko toga što se na listi zemalja čijim građanima neće biti dozvolje ulazak u EU nalaze velike sile poput SAD-a i Rusije. Tu su još Brazil, Katar...

Na spisku zemalja kojima bi EU za nekoliko dana trebala otvoriti svoje granice nalaze se Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Zatraženo je da ECDC (evropska agencija za sprečavanje širenja zaraze) ažurira liste zemalja svako dvije sedmice.

Na listi prihvatljivih su 54 zemlje dok je lista zabranjenih mnogo duža. Od zemalja u regionu, jedino je Sjeverna Makedonija na "zabranjenoj" listi.

Sastanak traje i danas, i očekuje se da bi u popodnevnim satima mogla biti donijeta zvanična odluka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo