23.06.2020 / 13:42 Fudbal - Korištenje 'Koševa'

Ajnadžić potpisao Memorandum i uputio poziv FK Sarajevu

Ajnadžić potpisao Memorandum i uputio poziv FK Sarajevu
Foto: Vijesti.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sam je danas potpisao Memorandum o razumijevanju kojim bi se stadion „Asim Ferhatović Hase“ dao na upravljanje i korištenje Fudbalskom klubu (FK) Sarajevo.

U drugom članu Memoranduma navedeno je da se Općina obavezuje da će u roku od 30 dana od dana potpisivanja pokrenuti pravne procedure i inicirati usvajanje odluke Općinskog vijeća Centar kojom se Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" dodjeljuje na upravljanje i korištenje FK Sarajevo po cijeni od jedne KM mjesečno, do privođenja objekta krajnjoj namjeni u skladu sa postojećim regulacionim planom.

Općina se također obavezuje da nakon usvajanja navedene odluke pripremi ugovor o regulisanju uslova, međusobnih prava i obaveza u pogledu preuzimanja stadiona na upravljanje.



Druga strana potpisnica trebala je biti Uprava FK Sarajevo iz koje se, međutim, na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom niko nije pojavio. Memorandum je u ime FK Sarajevo trebala potpisati generalna direktorica Kluba Sabrina Buljubašić.

Iz FK Sarajevo ranije su se oglasili na ponuđeni memorandum, istakavši, između ostalog, da je taj dokument "nedovršen i da njime nisu definisani odgovori na najvažnija pitanja koja godinama muče taj klub, navijače i širu javnost".

Prva se na konferenciji za novinare obratila direktorica JU Centar za sport i rekreaciju Sabina Špago, koja je navela kako ta ustanova sa FK Sarajevo ima dugogodišnju saradnju i da je dokazala koliki je prijatelj tog kluba.

- Ustanova uz pomoć Općine Centar finansijski podržava i daje FK Sarajevo posebne popuste za korištenje stadiona, shodno dugogodišnjoj tradiciji i saradnji. Na godišnjem nivou ustanova ima troškove održavanja oko 180.000 KM samo za glavni teren - istakla je Špago.

Računica pokazuje da, kako je kazala, ako su troškovi 180.000 KM, a FK Sarajevo plaća fakture 86.400 KM na godišnjem nivou, u startu se vidi koliki je to zapravo gubitak ustanove.

- Ukoliko bi po standardnim, regularnim cijenama FK Sarajevu ustanova fakturisala korištenje stadiona, to bi na godišnjem nivou iznosilo 400.000 maraka. Te cijene nisu komercijalne, nego su na troškovnom principu - pojašnjava Špago.

Naglašava da FK Sarajevo koristi i pomoćne terene i da na godišnjem nivou ima oko 2.400 termina. Ako se uzme u obzir da jedan termin košta 117 KM, što nije komercijalna cijena, to bi na godišnjem nivou iznosilo 280.000 KM.

- FK Sarajevo na današnji dan ima čak i dug od otprilike 53.000 KM, s tim da nismo fakturisali korištenje za vrijeme pandemije, nisu ga naravno ni koristili - dodala je Špago.

Rukovodilac stadiona Koševo Muhamed Alaim navodi da je Općina Centar, uz malu pomoć Kantona Sarajevo i Nogometnog saveza (NS) BiH, jedino nešto i uradila za najveći stadion u državi.

- Koncem 2014. ja sam došao u ovu firmu i s UEFA-inim inspektorom obišao stadion. Nismo imali ni WC-a kako treba, a danas to imamo. Poslije toga urađene su prskalice preko NSBiH u saradnji sa FK Sarajevo - pojasnio je.

Prema njegovim riječima, krajem 2018. počinju veliki radovi i pripremanje stadiona za treću kategoriju.

- Ovdje dolazite, znate šta je bilo 2016., a znate kako je sada. Pretprošle godine FIFA i UEFA pooštrili su kriterije. Prošle godine su urađeni reflektori, videonadzor, natkrivena je VIP loža, postavljen je semafor. Obuhvaćene su sve stvari kako bismo ispunili treću kategoriju, naravno uz saradnju sa NSBiH. U ovom tenderu koji se završava 26. dobit ćemo najpovoljnijeg ponuđača - potcrtava Alaim.

Ističe i kako je mnogo novca uloženo u sam stadion - čak oko 1.300.000 KM.

- Nedavno su urađeni čitači, što je također bio uslov FIFA-e i UEFA-e. Na svakom ulazu imate čitače. To su stvari koje je Općina Centar uradila uz malu pomoć NSBiH. Ja sam vojnik Sarajeva i nikada ne bih pomislio ništa ružno Sarajevu. Odgovorno vam tvrdim da mi mislimo da je ovo kuća Sarajeva. Bio bih sretan da je Uprava sada ovdje. Nudili smo dosta stvari da uradimo zajedno s FK Sarajevo - jasan je Alaim.

Načelnik Nedžad Ajnadžić poručio je kako bi već od sutra volio da bude nova stranica saradnje između onih koji vole sport, onih koji su u rukovodstvu FK Sarajevo "sa onima koje do sada nismo izdali, imamo njihovo puno povjerenje, a to su oni koji žive za sport i vole FK Sarajevo".

- Od arene ni Općina ni općinski načelnik nisu odustali. Mi već sada imamo pretpostavke i pripremamo raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog tendera koji će biti objavljen krajem avgusta, odnosno početkom septembra - konstatuje. 

Dva su kandidata kredibilna, a prema njegovim riječima, jedan je iz Rijada a jedan iz Australije.

- Na dohvat smo ruke da dođemo do treće kategorije. Uložili smo dosada cirka milion i po KM i pripremamo investiciju od 2,2 miliona za travu, grijače, panoramski studio i sve ono što ide s tim. Zahvaljujem se Nogometnom savezu da se uključio zajedno sa nama, nakon dosta pitanja oko kojih se nismo slagali. Čini mi se da smo sad u jednom dobrom ritmu. Volio bih da taj ritam prihvati i rukovodstvo FK Sarajevo. Zašto Memorandum danas? Ovo nije nikakva politička ni predizborna priča. Ovo nije nikakva ni malina ni jabuka - potcrtava općinski načelnik.

Pozvao je vlasnika upravljačkih prava u FK Sarajevo da se pridruži "da napravimo dobar ambijent".

- Mi želimo da služimo sportu, ja personalno da služim FK Sarajevo, jer sam bio u Upravi kada je FK Sarajevo bio iznimno kredibilan i imao je lošije uslove nego sada - rekao je Ajnadžić.

Ističe kako nije zadovoljan s ovim rješenjem stadiona, te da će biti sretan da Sarajevo dobije međunarodnog kredibilnog investitora i da "ovdje postane arena".

- U regulacionom planu trenutno imamo stadion Koševo bez atletske staze. U široj infrastrukturi imamo akvapark, bazen, teniske terene, teniski centar. Mi za to tražimo investitora i vjerujem da ćemo ga naći ukoliko ne budemo puno oklijevali - poručuje Ajnadžić.

Napominje kako je obećao da će danas izaći s memorandumom, jer je to i najavio većinskom vlasniku FK Sarajevo Nguyen Hoai Namu i generalnoj direktorici Buljubašić.

- Rekao sam da im to nudim za marku. Ovo je moj kredibilan prijedlog kao ovlaštenog predlagača. Upućujem ovu današnju odluku na Vijeće. Žao mi je da FK Sarajevo i Buljubašićka nije danas ovdje, da bar kaže razloge zbog čega ovo ne potpisuje. Ovaj dokument danas postaje operativan. Pozivam sve nivoe, FK Sarajevo, Nama, Vladu KS i sve one koji se bave sportom, NSBiH da napravimo najbolje moguće rješenje i za FK Sarajevo i za navijače na Koševu. Pružam ruku, želim da sarađujemo i želim da stadion Koševo bude najuzorniji i najmoderniji stadion u državi. Mene srce boli da na Koševu još uvijek ne možemo igrati ni domaće a ni međunarodne utakmice - poručio je načelnik Ajnadžić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo