22.06.2020 / 12:07 KORONAVIRUS - Podaci ZZJZ

U FBiH 33 novooboljelih od koronavirusa

U FBiH 33 novooboljelih od koronavirusa
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata (do 12 sati), u Federaciji BiH testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Unsko-sanskom (jedan) i Kantonu Sarajevo (15).

U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 1.594 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 996 pacijenata, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na koronavirus.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos.

Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju poduzimaju ogromne napore kako bi odgovorili na pandemiju koronavirusa u Federaciji BiH, a saradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti, kažu iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Potcrtavaju neophodnost pridržavanja mjera lične zaštite.

„Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih“, poručili su iz Kriznog štaba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo