11.06.2020 / 16:45 KORONAVIRUS - Sarajevo

Rijaset IZ BiH pozvao na pridržavanje mjera u sprečavanju širenja koronavirusa

Rijaset IZ BiH pozvao na pridržavanje mjera u sprečavanju širenja koronavirusa
Foto: FENA
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na sjednici prihvatio izvještaj o radu Stručnog tima za izradu Elaborata procjene potencijala za izgradnju solarnih-fotonaponskih elektrana na lokacijama u vlasništvu IZ u BiH.

Članovi Rijaseta su na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović, utvrdili i jedinstvenu cijena kurbana za 2020. godinu u Islamskoj zajednici u BiH u iznosu od 350 KM, što je isti iznos kao i ranijih godina.

Prihvaćena je i inicijativa Uprave za vanjske poslove i dijasporu za organizaciju konferencije radnog naslova „Dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici: Silovanje kao instrument postizanja ciljeva Genocida u BiH“ i javne kampanje „Srebrenica, sjećamo se“.

Usvojen je i takvimski proračun za 2021. godinu, odnosno 1442./1443. godine po hidžri kao i plan realizacije sergija na području Islamske zajednice u BiH.

Rijaset je donio odluku kojom se zadužuje Centar za obuku i kadrove da za potrebe Rijaseta Islamske zajednice utvrdi stanje kadrova u Islamskoj zajednici u pogledu obrazovne i starosne strukture, a prema projektnom zadatku Uprave za obrazovanje i nauku.

Još jednom je sa sjednice Rijaseta upućen poziv članovima Islamske zajednice, imamima i džematskim odborima da se revnosno pridržavaju mjera samozaštite i sprječavanja širenja koronavirusa, javlja MINA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo