8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

05.06.2020 / 20:30 KORONAVIRUS - EDUS

'Učionica u kući' za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje

 'Učionica u kući' za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje
Foto: Vijesti.ba

 EDUS mališani pratili su, tokom pandemije, online zabavno-edukativne aktivnosti za rad kod kuće, koje su edukatori realizirali putem facebooka i bile su otvorene za djecu širom svijeta.

EDUS je pokrenuo i projekt 'Učionica u kutiji - Sretni i sigurni kod kuće', koji još traje. Taj projekt podrazumijeva virtualne edukacije kao i učionice u kutiji, za djecu s poteškoćama u razvoju (uzrasta od dvije do osam godina), ali i za njihove roditelje.

Svakodnevno se šalju materijali i edukativni video linkovi za 220 mališana širom Bosne i Hercegovine. 'Učionica u kutiji' sadrži sve didaktički materijale prilagođen nivou funkcioniranja svakog mališana. Sadržaj kutije nije isti. Individualiziran je za svako dijete, kao i programi koje mališani dobivaju.

- Radnu sedmicu počinjemo sa 'Pričom sedmice', za koju se vežu dalje lekcije, aktivnosti i tematski radni listovi koji su diferencirano dizajnirani  prema nivoima funkcioniranja - navodi se.

Petak je, osim zabavno-kreativnih aktivnosti, rezerviran i za online konsultacije sa roditeljima. Radi se o online konsultacijama sa edukatorima. Roditelji mogu diskutirati o svemu što rade tokom sedmice, postaviti pitanja, riješiti nedoumice i dobiti savjet kako da bolje i uspješnije primijene neke od prikazanih taktika u lekcijama i aktivnostima.


Radna sedmica (od ponedjeljka do petka) podrazumijeva aktivnosti za stimulaciju svih pet razvojnih oblasti. Taj tempo edukativnog programa za rad kod kuće sa roditeljima bit će nastavljen tokom ljeta.

- Želja nam je pomoći prevashodno mališanima koji još od septembra 2019. čekaju na program i mališanima koji od decembra nemaju edukativne programe – navodi se.

Izvršna direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević ponosna je na postignuća mališana u radu sa roditeljima, prateći projekt 'Učionica u kutiji'.

U saopćenju ističu da su pred EDUS-om uzbudljivi mjeseci. Marljivo za sve mališane pripremaju nove aktivnosti.

 (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo