14°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

05.06.2020 / 16:56 KORONAVIRUS - Krizni štab odlučio

U Srbiji više nema ograničenja za okupljanje na otvorenom

U Srbiji više nema ograničenja za okupljanje na otvorenom
Foto: Fonet - vijesti.ba

Krizni štab Vlade Srbije donio je danas odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je riječ o okupljanju na otvorenom prostoru, rekla epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević.

"Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mjera fizičke distance - udaljenost minimum od jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj bit će 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada", rekla je Tepavčević.

Ona je navela da je preporuka Kriznog štaba da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testiranju, a koji nemaju nikakve simptome, ubuduće idu u kućnu izolaciju, a da će posljednju riječ o tome dati Vlada Srbije na narednoj sjednici.

"Kućna izolacija traje 14 dana, uz zdravstveni nadzor. Njihovo stanje će se stalno pratiti. Ukoliko nakon toga ne bude simptoma, ponovo se radi testiranje i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila", rekla je Tepavčević za Tanjug.

Krizni štab donio je danas i preporuku da nošenje lične zaštitne opreme, maski i rukavica, ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će, takođe, konačnu odluku donijeti Vlada Srbije.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo