23°C
Mostar 31°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 12:34 KORONAVIRUS - Aleksandar Kujović

"Moguć drugi, pa i treći talas oboljevanja od koronavirusa"

"Moguć drugi, pa i treći talas oboljevanja od koronavirusa"
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Niko ne može da isključi mogućnost novog masovnog oboljevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je riječ o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnosti, rekao je član Kriznog medicinskog štaba Crne Gore Aleksandar Kujović.

Komentarišući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to vjerovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi talas korona virusa, prenosi Fonet.

"Ono što su dosadašnja saznanja u vezi sa epidemijom, i ono što su saznanja o ranijim pandemijama, ide u prilog toga da će se dogoditi drugi, vjerovatno i treći talas korona virusa, odnosno da će virus ući u endemsku cirkulaciju s ljudima, što se dešava sa drugim respiratornim patogenima, poput virusa gripa", rekao je Kujović u Jutarnjem programu RTCG. Koliko će ljudi oboljeti u svakom narednom talasu, kako je pojasnio, zavisi od nas.

"U uslovima kad nemamo vakcinu, kad nemamo lijek, pridržavanje mjera, poput maske, higijene ruku i fizičke distance, jeste nešto što nas jedino brani od masovnog oboljevanja i jačeg drugog talasa", rekao je Kujović. Govoreći o tome koliko smo danas spremniji za drugi talas, Kujović je rekao da smo sada bogatiji iskustvom za epidemiju, a značajno smo i opremljeniji.

"Imamo značajno više respiratora nego na početku epidemije, imamo ozbiljnu državnu rezervu opreme za privremene bolnice, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava koja će poslužiti u eventualno novom talasu", istakao je Kujović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo