17°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 17:22 KORONAVIRUS - Ruski predsjednik

Putin traži od vlade da poduzme mjere u nadoknađivanju šteta

Putin traži od vlade da poduzme mjere u nadoknađivanju šteta
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u utorak svojoj vladi da poduzme brze korake u nadoknađivanju ekonomskih šteta izazvanih pandemijom koronavirusa.

Premijer Mihail Mišustin izvjestio je Putina o vladinom planu mjera osmišljenih da podstaknu ekonomski rast, povećaju primanja i smanje nezaposlenost. Plan predviđa ulaganje pet trilona rublji (oko 73 milijarde dolara) do decembra 2021.

Parcijalna blokada ekonomskih aktivnosti koju je Putin naredio krajem marta kako bi suzbio širenje epidemije u zemlji teško je naškodila ekonomiji ionako pogođenoj naglim padom cijena nafte.

Ruski čelnik izjavio je da je zemlja već prošla vrhunac zaraze, omogućujući regionalnim da postepeno ublažavaju ograničenja, Neki eksperti upozorili su, ipak, da je dnevno povećanje broja zaraženih od 9.000 ljudi učinilo opasnim brzo ukidanje mjera ograničenja.

Putin je u ponedjeljak zakazao za 1. juli nacionalni referendum o ustavnim amandmanima koji mu omogućuju da produži svoju vladavinu do 2036. godine,  ukoliko to izabere, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo