10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

02.06.2020 / 10:55 KORONAVIRUS - Ukupno 11.541

U Južnoj Koreji 38 novih slučajeva koronavirusa

U Južnoj Koreji 38 novih slučajeva koronavirusa

Južna Koreja izvijestila je u utorak o 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom , od kojih su svi osim  jednog registrovani u gusto naseljenoj široj regiji Seula.

Današnjim brojkama koje je objavio korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ukupan broj zaraženih u toj zemlji porastao je na 11.541 uz 272 preminulih.

Na stotine slučajeva zaraze povezano je s radnim mjestima, uključujući call centre i veliko skladište kojim upravlja trgovinski div Coupang, za koja zvaničnici tvrde da nisu uspjeli provesti preventivne mjere. Najmanje 24 slučaja povezana su s posjetama crkvama u blizini prijestonice Seula, uključujući i smrtni slučaj pripadnika jedne crkve koji je bio u sedamdesetim godinama života.

Incheon, lučki grad zapadno od Seula, zabranio je okupljanja u više od 4.200 crkvi i drugih vjerskih objekata. Pokrajina Gyeonggi, koja okružuje prijestonicu, objavila je administrativnu naredbu da se zatvore skladišta, pogrebna preduzeća i dvorane za vjenčanja.

Ministar zdravstva Park Neunghoo, tokom današnjeg sastanka posvećenog borbi protiv pandemije virusa, apelovao je na one koji dolaze u crkve, osoblje bolnica i staračkih domova da izbjegnu okupljanja koja nisu neophodna kako bi umanjili rizik prenošenja zaraze na stare i druge ranjive kategorije stanovništva, prenosi AP.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo