28°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

01.06.2020 / 17:48 KORONAVIRUS - WHO

Zbog pandemije koronavirusa prekinute medicinske usluge za druge bolesnike

Zbog pandemije koronavirusa prekinute medicinske usluge za druge bolesnike
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovina zemalja istraženih u novoj analizi imala djelimične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tokom trenutne pandemije koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizčnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi sa COVID-19.

-  Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19 - navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.        

-  Od vitalnog je znaačaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju da se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19 - naglasio je Tedros.         

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelimično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated.(Vijesti.ba / FENA)


Izdvajamo