-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -3°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

29.05.2020 / 22:15 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Srbiji ponovno raste broj zaraženih

U Srbiji ponovno raste broj zaraženih
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Izvješća o koronavirusu povlače se s naslovnica srbijanskih medija ali posljednji podaci, uz visok postotak testiranja, govore o ponovnom skoku broja novozaraženih, 54 za posljednja 24 sata što je dvostruko više u odnosu na 25 potvrđenih slučajeva u četvrtak.

U Srbiji su, prema podacima Ministarstva zdravlja, za od četvrtka u 15 sati među 5.215 testiranih osoba 54 uzorka bila pozitivna na koronavirus.

Ukupno 242 žrtve

S ukupno 11.354 oboljelih Srbija je sada na 49. mjestu od 50 država u svijetu koje su od početka pandemije registrirale više od 10.000 zaraženih koronavirusom.

Uz 6524 oporavljenih pacijenata, aktivno je još 4588 slučajeva, hospitaliziranih je 588, od kojih osmero u kritičnom stanju.

Prema statistici koju za sve zemlje svijeta s prijavljenim slučajevima koronavirusa vodi internet portal www.worldometers.info, Srbija na milion stanovnika ima 1299 registriranih slučajeva zaraze, a 28 umrlih.

Uz još jedan smrtni slučaj za posljednja 24 sata, u Srbiji su od početka epidemije 6. marta potvrđene ukupno 242 žrtve infekcije covidom-19.

Službeni Beograd i dalje unatoč tim podacima drži "političkom" odluku vlasti Crne Gore o zabrani ulaska na svoj teritorij državljanima Srbije bez 72 sata starog negativnog PCR testa ili uz 14-dnevnu karantenu.

„Besmisleno je, sumanuto, nemam riječi“, izjavio je u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, spočitavajući crnogorskim vlastima da „govore o ukupnom broju zaraženih, a ne govore o tome koliko ima testiranih“ u Srbiji.

„Nikakvi to principi nisu, jasno je da je riječ o politici“, ocijenio je Vučić, dodavši: „Mi se ponosimo time da otkrivamo zaražene jer ih, otkrivajući bolest na vrijeme, lakše liječimo“.

I Brnabić kaže da je odluka politička

Odluku je "političkom", osim Vučića, ranije ocijenila i premijerka Ana Brnabić, dok je ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović ocjeni "politička" dodala kako da je zabrana slijetanje avionima Montenegro Airlinesa u Srbiju "ekonomska" i "recipročna" mjera jer ni Podgorica nije dala dozvolu za slijetanje srbijanskoj nacionalnoj aviokompaniji Air Serbia.

Istodobno, i Brnabić i Vučić kažu kako "razumiju" odluku Hrvatske da za građane Srbije još u potpunosti ne otvori granice.

Brnabić vjeruje kako su toj odluci Zagreba motivi procjena da su joj "očito važniji turisti iz zemalja EU", jer "ne računa ozbiljno" na goste iz Srbije.

Vučić, pak, na pitanje kako vidi to što građani Srbije, osim Crne Gore, ne mogu ni u Hrvatsku, kaže kako "zato mogu u Mađarsku i Bugarsku", ali da on "razumije Hrvatsku" jer je u drugom kvartalu imala manji rast od Srbije.

Na otvaranju međunarodne konferencije "Svijet poslije koronavirusa", Vučić je u petak rekao kako očekuje da Srbija od 2021. godine "prestigne Hrvatsku po BDP-u".
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo