11°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

27.05.2020 / 18:08 KORONAVIRUS - Koronavirus

I Belgija i Italija obustavile upotrebu hidroksihlorokina

I Belgija i Italija obustavile upotrebu hidroksihlorokina
Foto: AP - Vijesti.ba

Italija i Belgija danas su, nakon što je to učinila Francuska, obustavile upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 usljed pitanja oko bezbjednosti ovog lijeka za malariju.

Francuska je nešto ranije ukinula dekret kojim je omogućeno bolničkim ljekarima da daju lijek, dok je italijanska Agencija za lijekove suspendovala dozvolu za upotrebu "hidroksihlorokina" van kliničkih testiranja.

Belgijska Agencija za medicinu upozorila je da se ovaj lijek ne koristi za liječenje oboljelih od covida-19, sem unutar registrovanih kliničkih testova.

Potezi tri zemlje koje su među najteže pogođenim pandemijom uslijedili su nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije da zbog bezbjednosnih razloga suspenduje veliko testiranje "hidroksihlorokina".

Britanski medicinski žurnal "Lanset" pisao je ranije da pacijenti koji primaju "hidroksihlorokin" imaju povećanu stopu smrtnosti od srčanih udara.

Američki predsjednik Donald Trump i još neki zvaničnici zastupali su upotrebu "hidroksihlorokina" tokom prethodnih mjeseci kao mogućeg lijeka protiv oboljenja koje izaziva virus korona.

Protiv covida-19 još ne postoji vakcina ili lijek. Ovo oboljenje odnijelo je širom svijeta više od 350.000 života.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo