12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.05.2020 / 21:16 KORONAVIRUS - Razmjena iskustava

Ministarstvo civilnih poslova BiH organiziralo konferenciju sa italijanskim ljekarima

Ministarstvo civilnih poslova BiH organiziralo konferenciju sa italijanskim ljekarima
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u BiH, organiziralo je online videokonferenciju sa italijanskim ljekarima Pasqualeom Giannellijem, Marinom Trivisanijem i zdravstvenim radnicima iz BiH.

Učesnicima se obratio i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi naglasivši da će konferencija dati doprinos u borbi Bosne i Hercegovine protiv koronavirusa.

Eminentni italijanski vojni ljekari Pasquale Giannelli i Marino Trivisani su prezentirali iskustva Italije u borbi protiv pandemije. Cilj njihove posjete Bosni i Hercegovini je da sa zdravstvenim djelatnicima u BiH razmjene iskustva i znanja u vezi COVID-19 oboljenja.

Učesnici video konferencije bili su zdravstveni djelatnici iz ustanova: Dom zdravlja Bosanska Krupa, Javno zdravstvena ustanova Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj, Dom zdravlja Velika Kladuša, Dom zdravlja Ključ, Javno zdravstvena ustanova Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina te Dom zdravlja Cazin.

Tokom konferencije naglašena je mogućnost posjete italijanskih ljekara bh. bolnicama i domovima zdravlja koju bi koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova BiH zajedno sa Ambasadom Italije u BiH.

Italijanski liječnici su već posjetili J.U Opću bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu gdje su se uvjerili da su u toj ustanovi poduzete sve mjere za adekvatan i brz odgovor na COVID-19 oboljenje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na video konferenciji su također, učestvovali Matteo Evangelista i Carlo Marcotulli, prvi sekretari u Ambasadi Italije u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo