22°C
Mostar 22°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

26.05.2020 / 08:23 KORONAVIRUS - Koronavirus

Italijanski "prvi pacijent": Kad sam se nakon 3 sedmice probudio, dočekale su me uvrede

Italijanski "prvi pacijent": Kad sam se nakon 3 sedmice probudio, dočekale su me uvrede
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Mattia Maestri, takozvani 'prvi pacijent' italijanskog dijela epidemije koronavirusa, kazao je u intervjuu da se postupno vraća normalnom životu.

Maestriju (37) je zaraza dijagnosticirana 20. februara u njegovu domu u Codognu, šezdesetak kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji.

U intervjuu za Sportweek, sedmičnik povezan sa sportskim novinama Gazzettom dello Sport, Maestri je kazao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć.

"Rekao sam 'ne, hvala', osjećam se vrlo normalno", kazao je, dodavši da je u bliskom kontaktu s liječnikom koji ga je spasio.

"Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Puno razgovaramo, slijedim njegove savjete na svojem dugom putu prema normalnom", kazao je.

Maestri, amaterski trkač i bivši nogometaš kluba iz četvrte lige, prošao je kroz emocionalne i fizičke krajnosti. Proveo je tri sedmice bez svijesti na odjelu intenzivne njege. Kad su ga probudili nije znao što je koronavirus i do koje se mjere proširio.

Uključivši mobitel, na društvenim je mrežama ugledao gomilu uvreda na svoj račun. Iz bolnice je pušten 21. marta, ali mu je dva dana ranije od covida-19 preminuo otac.

I njegova trudna supruga je bila zaražena, no oporavila se. Zdravu djevojčicu rodila je 7. aprila.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo