-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -3°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 18:03 KORONAVIRUS - Britanski premijer

Johnson odbija otpustiti svog savjetnika zbog kršenja mjera izolacije

Johnson odbija otpustiti svog savjetnika zbog kršenja mjera izolacije
Boris Johnson / Vijesti.ba
Britanski premijer Boris Johnson u subotu je odbacio pozive oporbe da otpusti svog glavnog savjetnika Dominica Cummingsa nakon napisa medija da je u vrijeme dok je imao simptome covida-19 prekršio mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije.

Cummings, mozak kampanje za britanski izlazak iz Europske unije iz 2016., krajem ožujka je putovao u okrug Durham na sjeveru Engleske, kad su stroge mjere zabrane kretanja već bile na snazi, objavili su listovi The Guardian i The Mirror u petak navečer.

Dva medija pišu kako je Cummings išao do kuće svojih roditelja u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa.

Johnsonov ured u subotu je objavio kako je savjetnik premijera otišao u Durham kako bi se obitelj brinula za njegovog sina jer mu je supruga bila zaražena covidom-19, zbog čega je postojala velika vjerojatnost da će se i on zaraziti.

„Njegova sestra i nećakinje ponudile su pomoć, pa je otišao u obližnju kuću, odvojenu od obitelji koja bi mogla pomoći ako je bi to bilo potrebno“, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

„Njegov čin bio je u skladu sa smjernicama o koronavirusu“.

„Cummings vjeruje kako se ponio razumno i legalno“, dodao je glasnogovornik.

Ministar u Johnsonovoj vladi Michael Gove komentirao je situaciju kazavši kako „briga za obitelj i dijete nije zločin“.

No oporbene stranke pozivaju na Cummingsovu ostavku.

„Dominic Cummings trebao je napraviti pravu stvar i dati ostavku, ali pošto nije, Boris Johnson mora pokazati vodstvo i odmah ga ukloniti iz ureda“, rekao je parlamentarni čelnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford.

Laburisti su poručili kako ne smiju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod. Liberalni demokrati tvrde da Cummings mora dati ostavku pokaže li se da je prekršio mjere.

Prema tim mjerama stanovnici moraju ostati kod kuće i suzdržati se od posjeta obitelji osim ako su im potrebne ključne potrepštine poput lijekova ili hrane.

Druge istaknute ličnosti već su dale ostavku nakon kršenja tih pravila.

Epidemiolog Neil Ferguson napustio je znanstveno savjetničko tijelo britanske vlade nakon što je otkriveno da je posjetio svoju djevojku dok to nije bilo dopušteno.

Ostavku je dala i Catherine Calderwood, škotska zdravstvena čelnica, nakon što se ulovljena da je dva puta posjetila svoj drugi dom.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo