19°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 09:47 KORONAVIRUS - Milijarder i filantrop

Soros: Koronavirus prijeti opstanku EU, ali postoji rješenje

Soros: Koronavirus prijeti opstanku EU, ali postoji rješenje
George Soros / Vijesti.ba
Milijarder i filantrop George Soros istaknuo je danas da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Europske unije te se u tom kontekstu založio za izdavanje europskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama poput Italije.

"Ako EU ne može to sada razmotriti, možda neće nadživjeti izazove s kojima se sada suočava", poručio je Soros u e-mail odgovoru na pitanja novinara.

"To nije teoretska mogućnost. To bi mogla biti tragična realnost", dodao je.

Soros: Postoji rješenje

Soros je kazao da bi EU trebala imati kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica, prenosi Hina.

"Postoji rješenje", kazao je Soros, američki investitor koji se proslavio uspješnom okladom protiv funte 1992. godine.

"Porezi samo trebaju biti odobreni, ne trebaju biti implementirani", dodao je Soros.

Upitan o Brexitu, Soros je kazao da je posebno zabrinut zbog rasta euroskepticizma u Italiji.

"Što bi ostalo od Europe bez Italije", zapitao se.

"Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila europski bolesnik, a potom i najpogođenija država covidom-19", rekao je Soros.

Macron i Merkel u ponedjeljak predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i gospodarske sektore u EU. Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći, a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Europska komisija posudi i potroši novac u ime cijele EU i kao dodatak proračunu EU za razdoblje 2021.-2027. koji je već blizu jednog bilijuna eura.

"Štedljive" članice usprotivile se prijedlogu o fondu

Tomu se protive fiskalno odgovornije, "štedljive" članice EU - Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska. Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje iznijeti svoj protuprijedlog.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo