16°C
Mostar 14°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.05.2020 / 21:51 KORONAVIRUS - Nevenko Herceg

Zajedničkim naporima posljedice 'korona krize' možemo uspješno savladati

Zajedničkim naporima posljedice 'korona krize' možemo uspješno savladati
Nevenko Herceg / Vijesti.ba
Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg ocijenio je kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci privredi na području HNK-a tzv. "korona zakon", ...

... kojeg je u petak usvojila kantonalna skupština, zasigurno jedan od kvalitetnijih i sadržajnijih "korona zakona" u BiH.

Herceg je obrazlažući novousvojeni zakon podsjetio kako je Vlada HNK-a, radeći na suzbijanju širenja koronavirusa, svjesna kakve će posljedice "korona kriza" ostaviti na privredu, istodobno radila i pripremala mjere za pomoć privredi s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta.

"Sukladno tomu, pristupili smo izradi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom i podršci privredi na području HNK-a - tzv. 'korona zakona', koji je Vlada utvrdila na sjednici održanoj 15. maja 2020. godine", kazao je Herceg.

Istaknuo je pritom kako se mjesecima zalagao i isticao kako teret privredne krize mora biti ravnomjerno raspoređen na sve razine vlasti - od federalne do lokalne, međutim, dodao je, kako je konačnim zakonskim rješenjima s federalne razine, taj teret ipak većinski prebačen na budžete kantona, gradova i općina.

"Federacija BiH je preuzela subvencioniranje samo doprinosa u fondove obveznih osiguranja u iznosu od 245 maraka, poslodavac 19 maraka poreza na dohodak i posebnih naknada, dok su kantonimaa i JLS ostavljene obveze izmirenja iznosa od čak 425 maraka za neto plaće. No, danas smo tu gdje jesmo i na nama je učiniti najviše što možemo kako bismo pomogli u očuvanju radnih mjesta", rekao je.

Dodao je da preuzimajući tu obvezu, Kanton ni na koji način nije opteretila jedinice lokalne samouprave, nego je ovim zakonom tu obvezu preuzela u cijelosti.

"Danas opetovano pozivam i sve druge razine vlasti da slijede naš primjer i pruže snažniju potporu gospodarstvu. Mi smo kao Vlada učinili prvi, ali vrlo bitan korak", naglasio je Herceg.

Istaknuo je također kako će usvojene izmjene i dopune rebalansa proračuna za 2020. godinu, uz "korona zakon", dati ključan financijski okvir i smjernice "našeg ponašanja u ovoj iznimno teškoj i složenoj privrednoj situaciji".

"Posljedice 'korona krize' su ogromne, no uvjeren sam u to kako zajedničkim naporima i uz više razumijevanja drugih razina vlasti, izazove koji su pred nama možemo uspješno savladati", zaključio je predsjednik Vlade HNK-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo