19°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

22.05.2020 / 21:08 KORONAVIRUS - Mostar

Skupština HNK-a usvojila 'korona zakon'

Skupština HNK-a usvojila 'korona zakon'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u petak u Mostaru usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK-a - tzv. "korona zakon".

U Zakon je ugrađen i određen broj amandmana skupštinskih zastupnika koje je Vlada HNK-a prihvatila, saopćeno je iz Skupštine HNK-a.

"Zakon između ostalog predviđa subvencioniranje najniže neto plaće, subvencije poreza na dohodak i posebnih naknada, subvencije kamata na kreditne plasmane gospodarstvu, obustava obračuna i plaćanja naknade za zakup poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje od plaćanja županijskih administrativnih i sudskih taksi, umanjenje dotacija/granta za financiranje političkih organizacija/stranaka, umanjenje plaća, umanjenje naknada za rad komisija, umanjenje naknada za rad upravljačkih tijela, uspostava Stabilizacijskog fonda, a sve u cilju podrške održivosti gospodarstva, kao i za održanje stabilnosti Proračuna i izvanproračunskih fondova HNK-a", ističu iz kantonalne Skupštine.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti kojim se utvrđuje obaveza Kantona da osnuje kantonalnu ustanovu "Odgojni centar", kojim je također propisana djelatnost Odgojnog centra, organizacijske jedinice, kao i mogućnost formiranja prihvatne stanice u cilju izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojni centar.

Pored toga, precizirane su odredbe Zakona o socijalnoj zaštiti koje se odnose na sudjelovanje korisnika u plaćanju troškova smještaja u ustanovama socijalne zaštite.

Skupština je usvojila Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi HNK-a koji je usklađen sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama u području eksploatacije energetskih i drugih mineralnih sirovina i u području proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

Usvojena je Odluka o prestanku mandata zastupnika Kenana Memića iz Saveza za bolju budućnost, te je prihvaćena Odluka o dodjeli mandata za Minelu Krpo iz navedenog Saveza.

"Napominjemo da je s izborom zastupnice Krpo Skupština HNK-a prvi zakonodavni organ na svim nivoima vlasti u BiH sa istim brojem izabranih žena i muškaraca", ističu iz Skupštine HNK-a.

Prihvaćena je izmjena kreditnih uvjeta u okviru projekta "Energetska efikasnost u BiH", a u cilju implementiranja započetih aktivnosti na projektima Energetske efikasnosti javnih objekata u HNK-u.

Kada su u pitanju doneseni zaključci, Skupština HNK-a izražava zahvalnost svima koji su bili uključeni u borbu protiv pandemije koju je izazvao koronavirus.

"Posebnu zahvalu za predanost i hrabrost upućujemo liječnicima i cjelokupnom medicinskom osoblju u bolnicama i domovima zdravlja u županiji, policiji i osoblju MUP-a HNK-a, osoblju Civilne zaštite, Crvenog križa i drugih humanitarnih organizacija. Zahvaljujemo se medijima koji su osigurali pravodobne informacije, vozačima transporta, trgovcima i apotekarima koji su osigurali opskrbu hranom i lijekovima, te osoblju komunalnih i vodovodnih poduzeća", navode iz Skupštine HNK-a.

Skupština se zahvaljuje svim stanovnicima HNK-a koji su strpljivošću i poštivanjem epidemioloških mjera dali svoj doprinos zaustavljanju pandemije koronavirusa, stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo