-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

22.05.2020 / 17:10 KORONAVIRUS - Alen Šeranić

Epidemiološka situacija pod kontrolom i dalje prisutan linearni rast

Epidemiološka situacija pod kontrolom i dalje prisutan linearni rast
Alen Šeranić / Vijesti.ba
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Doboju da je epidemiološka situacija u Srpskoj pod kontrolom i da je u bolnicama sve manji broj pozitivnih na virus korona.

- Mi epidemiju držimo u potpunosti pod kontrolom, imamo i dalje linearan rast koji je mnogo manji nego u prethodnom periodu. To možete da vidite prema broju uzoraka koje radimo i broju lica koja su pozitivna - rekao je Šeranić.

On je istakao da je mnogo važnije da postoji značajno smanjenje broja lica koja se nalaze u bolnicama na liječenju, što uslovljava razmišljanje kada je riječ o popuštanju mjera.

- Kada govorimo o popuštanju mjera, ne radimo nikakvu probu i ono što smo preduzimali od početka to činimo i sada, a to je da epidemiološki pratimo situaciju i sve radimo epidemiološko-inspekcijski u vezi sa mjerama, u smislu samog ponašanja građana kada govorimo o poštovanju mjera, kao i pojave zaraženih - istakao je Šeranić.

On je naveo da se u tom smislu ne mora govoriti samo o nominativnom broju novozaraženih slučajeva koji javnost svaki dan može vidjeti kroz saopštenja Ministarstva, već o broju lica koja su teško oboljela.

Šeranić je rekao da je moguća pojava novih virusnih žarišta, ukazavši na primjer grada Vranja u Srbiji, te Brača u Hrvatskoj, istakavši da su tada mjere direktno usredsređene na određenu lokalnu zajednicu, privredno društvo ili poslovni subjekt, ukoliko se tako nešto i desi.

- Svakako i dalje pratimo cijelu situaciju, Institut će da se angažuje i dalje po ovom pitanju i preuzeće aktivnosti kao što mu je to uloga u društvu - rekao je Šeranić, poručivši da će se resorno ministarstvo i Republički štab za vanredne situacije ponašati shodno njihovim preporukama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo