-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

19.05.2020 / 21:19 KORONAVIRUS - Posebna sjednica

Skupština sutra raspravlja o ukidanju vanrednog stanja u RS

Skupština sutra raspravlja o ukidanju vanrednog stanja u RS
NSRS / Vijesti.ba
Narodna skupština sutra bi trebalo da ukine vanredno stanje u Srpskoj, a uskoro i policijski čas, rekla je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Posebna 13. sjednica biće održana u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske, zbog nemogućnosti da se u prostorijama Narodne skupštine ispoštuju sve mjere propisane zbog virusa korona.

Ukidanje vanrednog stanja postepeno je popuštanje mjera donesenih zbog virusa korona, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, ali to ne znači da se automatski vraćamo u stanje prije pandemije. Policijski čas bi, kaže, trebalo da bude ukinut uskoro nakon ukidanja vanrednog stanja.

- Stekli su se uslovi da se ukine vanredno stanje i neko vrijeme će se funkcionisati na nivou vanredne situacije. To će opet značiti da postoji neki drugačiji režim funkcionisanja u odnosu na ono apsolutno normalno stanje, ali u svakom slučaju biće promjena u odnosu na sad - navela je Cvijanovićeva.

Vanredno stanje omogućilo je nesmetano funkcionisanje sistema u Srpskoj, prije svega njegovog zakonodavnog dijela, što pokazuje i 19 donesenih uredbi, zakonskih izmjena i dopuna koje se odnose na osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, održavanje i završetak nastave, odredbe vezane za sudski postupak, zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu, zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, formiranje fondova, ali i odredbe koje treba da pomognu privredi ugroženoj virusom korona.

- Zakoni iz poreske sfere, odgode plaćanja, nadoknađivanje plata, njihovih poreza i doprinosa koje treba da plate, Republika Srpska je jedina u regionu koja će za 90.000 zaposlenih isplatiti za mart poreze i doprinose, a za april, poreze i doprinose i iznos najniže plate - istakao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NSRS.

Zbog pandemije, Narodna skupština nije mogla da održava sjednice, ali su poslanici mogli da rade svoj posao, kaže potpredjednik Skupštine, Milan Petković. Vlada je i tokom pandemije pripremala nacrte i prijedloge zakona, zbog čega će Skupština imati pune ruke posla.

- Sigurno ćemo mi u narednom periodu imati taj intenzivan rad i donijeti veći broj zakona koji su propušteni da se donesu u ovom periodu. Međutim, i ako znamo da zasjedanja budu jednom – dvaput mjesečno, možemo reći da smo propustili jednu ili dvije sjednice

Očekujem konstruktivnu raspravu i da se bez problema ukine vanredno stanje, rekla je predsjednica Srpske. Optužbe da je prekršen Ustav i da je zloupotrebila svoju poziciju negira, jer je, kaže, za svaku odluku konsultovala veliki broj stručnih ljudi od Vlade do predsjednika Narodne skupštine.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo