18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

18.05.2020 / 21:15 KORONAVIRUS - Približno 90.000 umrlih

U SAD-u više od milion i po zaraženih koronavirusom

U SAD-u više od milion i po zaraženih koronavirusom
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u je prešao milion i po, uz trend rasta u južnim saveznim državama dok se broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom približio 90.000.

Većina saveznih država izvijestila je o smanjenju broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u sedmici okončanom 17. maja dok je samo 13 država izvijestilo o povećanju tog broja u usporedbi s prethodniom sedmicom.

Tennessee je imao najveći tjedni porast od 33 posto, broj novih slučajeva o kojima je izvijestila Louisiana veći je za 25 posto dok je Teksas izvijestio o povećanju od 22 posto u usporedbi s prvom sedmicom u maju.

Većina saveznih država pokrenula gospodarstvo

Michigan bilježi porast od 18 posto nakon pet sedmica u kojima je broj zaraženih padao a riječ je o državi koja ima razmjerno veliki broj umrlih jer je tamo zabilježeno više od 4800 smrtnih slučajeva.

No na razini SAD-a broj novih slučajeva povezanih s bolesti COVID-19 manji je za 8 posto u usporedbi s prethodnom sedmicom čemu je doprinijela i činjenica da New York i New Jersey bilježe smanjenje broja novozaraženih.

Gotovo sve američke savezne države dopustile su pokretanje nekih gospodarskih djelatnosti kao i veću slobodu kretanja stanovništva iako je to potaknulo zabrinutost među zdravstvenim djelatnicima zbog mogućeg izbijanja drugog vala epidemije.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je saveznim državama da pričekaju s daljim popuštanjima restrikcija dok se ne uvjere da broj zaraženih koronavirusom u kontinuitetu pada u razdoblju od dvije sedmice.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo