0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

18.05.2020 / 19:35 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Izraelu patentirali masku s pomičnim otvorom za jelo

U Izraelu patentirali masku s pomičnim otvorom za jelo
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Izraelski stručnjaci razvili su tip maske za zaštitu od koronavirusa s daljinskom kontrolom otvora koji omogućuje uzimanje hrane bez skidanja maske s usta, a taj bi izum mogao učiniti posjet restoranima manje rizičnim nego sada.

Stiskom ručice nalik na onaj kada stišćemo ručicu kočnice na biciklu otvara se utor na prednjem dijelu maske kako bi kroz njega mogla proći hrana.

"Maska će se mehaničkim putem otvoriti ručno ili automatski kada joj primaknemo vilicu", pojašnjavao je Asaf Gitelis, potpredsjednik tvrtke Avtipus patenti i izumi demonstrirajući uporabu maske u svom uredu u okolici Tel Aviva.

Kroz predviđeni otvor trebalo bi se moći i jesti i piti, a kada vilicu izvučete iz usta, maska će se ponovo zatvoriti i tako nastaviti štititi korisnika od moguće zaraze koju bi prenijele druge osobe u okruženju.

Proizvodnja za nekoliko mjeseci

U tvrtki koja je patentirala ovaj izum kazali su kako proizvodnju planiraju pokrenuti u roku od nekoliko mjeseci.

Mišljenja ljudi kojima je prikazano kako nova maska funkcionira su različita.

"Mislim da je maska koja mi dopušta jesti i dok je nosim nešto što bih morao imati", kazao je 32-godišnji Ofir Hameiri.

No 29-godišni Ron Slberstein dok je jeo sladoled nije bio oduševljen. Kazao je kako ne vjeruje da bi takva maska mogla biti uporabljiva u ovakvim situacijama jer bi sve po njoj kapalo.

"Ne bih je nakon toga želio nositi", kazao je.

Izrael je uglavnom pokrenuo svoje gospodarstvo nakon dramatičnog pada prouzročenog epidemijom koronavirusa, no restorani su tamo za sada otvoreni samo za hranu za ponijeti.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo