18.05.2020 / 14:20 KORONAVIRUS - Crnogorski predsjednik

Đukanović: Uspješno smo se izborili sa virusom korona

Đukanović: Uspješno smo se izborili sa virusom korona
Milo Đukanović / Vijesti.ba
Crna Gora se u prvoj fazi uspješno izborila sa virusom korona, rekao je danas crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Naša država ostvarila je rezultate za poštovanje sa 324 ukupno oboljela, što je nešto ispod 0,005 odsto populacije. Od kojih se već 311 oporavilo, devet je, nažalost, preminulih, a kod četiri je oporavak u završnoj fazi. To je bilans koji daje realan razlog za zadovoljstvo učinjenim", rekao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju.

On je ocijenio da je pokazan veoma visok nivo odgovornosti, organizovanosti, posvećenosti i kompetentnosti zdravstvenog sistema Crne Gore.

Đukanović je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu "da bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj".

"Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu vjeroispovijesti", rekao je Đukanović.

On je dodao da pri tome svaka vjerska zajednica "može biti samo ravnopravna sa drugima i samo dio društva, a ne pandan državi".

"I naš izbor je zauvijek, što god vidjeli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja", naglasio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao da stabilnost predstavlja najkrupniji izazov za društva Balkana i da je neraskidivo s tim povezano i pitanje strateškog izbora budućnosti regiona.

Đukanović je istakao da je međunarodni izazov to što je Balkan, nažalost, i danas poprište borbe za geopolitičku dominaciju velikih.

"Aktuelno – poligon borbe protiv širenja uticaja NATO-a i EU. Nuđenjem tobožnjih alternativa kojih nema ni u naznakama jer ih ne može ni biti. Jer mi nismo samo geografski dio Evrope. Mi smo dio tog kulturološkog i civilizacijskog kruga koliko god usljed trajanja naših balkanskih zabluda, lutanja i zaostajanja to danas nekom i ne izgleda tako", smatra Đukanović.

On je istakao da Crna Gora najdublje vjeruje da je to put u pouzdaniju stabilnost bez koje nema dinamičnog i kvalitetnog ekonomskog i demokratskog razvoja.

"I kada u EU i NATO-u vidimo realne slabosti, znamo da je pripadnost tim savezima jedini mogući put izlaska iz stanja permentne nestabilnosti i zaostalosti", naveo je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće su poruke, podrška i pomoć od EU, posebno nakon posljednjih evropskih izbora - to su jasna potvrda evropske perspektive regiona od briselskih institucija, početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i zagrebački video-samit u doba korone.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo