10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

08.05.2020 / 16:49 KORONAVIRUS - Koronavirus

Nastava u osnovnim i srednjim školama u ZDK završit će se online

Nastava u osnovnim i srednjim školama u ZDK završit će se online
Foto: Press služba ZDK

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić sa saradnicima i predstavnici sindikata obrazovanja u tom kantonu usuglasili su da se školska 2019/20. godina završi online, uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija.

 Naknadno će biti usaglašen model dostave svjedočanstava te upisa u osnovne i srednje škole.

- Aktivnosti u školama vezane za završetak tekuće odnosno početak naredne školske godine vodit će Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. U procesu donošenja odluka bit će konsultirani sindikati i aktivi direktora te uvažavane preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva -  rekao je, nakon sastanka, ministar Kozlić.

Današnjem sastanku prisustvovali su pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević i direktorica Pedagoškog zavoda Aida Salkić, a iz sindikata obrazovanja u tom kantonu Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić.

Tema radno-konsultativnog sastanka bila su aktuelna pitanja vezana za realizaciju konsultativne nastave uz primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija u školama na području ZDK, provođenje maturskih i završnih ispita i završetak nastavne 2019/20. godine, te upis u prve razrede osnovne i srednje škole u narednoj školskoj godini u okolnostima pandemije koronavirusa COVID-19.

- Učesnici sastanka zadovoljni su realizacijom konsultativne nastave i  zahvalni menadžmentima škola i nastavnicima, učenicima i roditeljima što su (i u okolnostima pandemije, ograničene mogućnosti kretanja i komunikacije, kao i skromne materijalno-tehničke opremljenosti) pokazali visok stepen odgovornosti, predanost i kreativnost u realizaciji školskih i radnih obaveza. Istaknut je značaj saradnje tog ministarstva i prosvjetnih sindikata - saopćila je Press služba ZDK.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo