0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

06.05.2020 / 13:35 KORONAVIRUS - Covid-19

Visokoškolskim ustanovama u RS-u preporučeno da završe školsku godinu online

Visokoškolskim ustanovama u RS-u preporučeno da završe školsku godinu online
Foto: Arhiv
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je na svom internet sajtu precizna uputstva i preporuke o postepenom ublažavanju mjera u vezi sa virusom korona ...

... i predstojećem radu pojedinih privrednih i drugih subjekata, prema kojima bi visokoškolske ustanove i fakulteti trebali da završe školsku godinu u online formatu.

"Za sve metodske jedinice koje obuhvataju vizuelni efekat, potrebno je uraditi video linkove i učiniti ih dostupnim svim studentima", navodi se u preporukama.

Iz Instituta je preporučeno da se ove aktivnosti planiraju za posljednje dvije nedjelje juna ili u prvoj nedjelji jula, i to ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

"I to uz poštovanje mjera dezinfekcije ruku na ulazu u učionice, socijalne distance uz razmještaj u klupama u svaki drugi red i na svako treće mjesto, otvaranja prozora, održavanja lične i respiratorne higijena, nošenja maski od strane studenata i profesora, kao i pooštrenog sprovođenja higijene i dezinfekcije prostora nakon korištenja", navodi se u preporukama.

Iz Instituta dodaju da treba planirati ispitne rokove prema Uredbi o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i sa zakonski određenim brojem rokova.

"Ukoliko postoji mogućnost, ispiti se mogu organizovati i na druge načine - video sastanak, Skype, webinar... Takođe, potrebno je donijeti uputstva na nivou univerziteta i fakulteta o organizaciji i izvođenju ispita na druge načine. Kada se organizuju ispiti sa kontaktom, uključujući i prijemne ispite, neophodno je sprovoditi dezinfekciju ruku na ulazu u prostore, mjere fizičke distance od dva metra, a uz smještaj studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu i upotrebu maski za studente i nastavnike, te lične i respiratorne higijene", navodi se u preporukama.

Takođe, na visokoškolskim ustanovama potrebna je obavezna dezinfekcija svih prostora i površina.

Javni i međugradski prevoz trebalo bi organizovati sa popunjenošću do 50 odsto od punog kapaciteta vozila, a radno vrijeme će zavisiti od ukidanja policijskog časa i perioda zabrane kretanja za sve građane, kao i potreba građana otvaranjem raznih djelatnosti i privrede koji javni prevoz koriste za odlazak na posao.

"Uz to, obavezno je korišćenje maske i rukavica za vozača, a za putnike i maski i rukavica. Potrebno je obezbijediti providne fizičke barijere za mjesto vozača, a koja se dezinfikuje na kraju svake smjene. Ulazak u autobus biće na jedna vrata, a izlazak isključivo na druga. Takođe, potrebno je poštovanje distance u vozilu, a biće zauzeto svako drugo sjedište, dok će na dupleks sjedištu sjediti jedan putnik. Na putničkim stajalištima potrebno je poštovanje distance od dva metra uz obaveznu dezinfekciju vozila", pojasnili su u Institutu.

Kada je riječ o radu vrtića i jaslica, prije početka rada neophodno je izvršiti čišćenje i dezinfekciju kompletnog prostora, površina, igračaka, kreveta...

"Kod dolaska, svakodnevno će zaposleni vaspitači vršiti jutarnju trijažu djece u vezi sa respiratornim simptomima bolesti i mjerenje temperature putem beskontaktnog toplomjera. Djeca sa simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, neće se primati u vrtić do ozdravljenja", navodi se u preporukama.

Takođe, na ulazu u vrtić mora da stoji kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku.

"Obavezna je dezinfekcija vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova dva puta dnevno, po potrebi i češće. Zaposleno osoblje treba koristiti ličnu zaštitnu opremu /radna uniforma, maska, rukavice.../ uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene“, navodi se u uputstvima Instituta.

Pored toga, zaposleni treba da stavljaju maske nakon ulaska u vrtić, a rukavice nakon pranja ruku po dolasku.

"Kada se skinu, ne smiju se koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan domašaja djece i obilježene. Ukoliko dođe do oštećenja ili zagađenja maske i rukavica, mora ih se odmah zamijeniti. Uz to, pranje ruku djece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće. Djecu, odmah po dolasku, treba razmještati po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka /maksimalno 10 djece u jednoj grupi/. Igre i rad sa djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom u dvorištu vrtića", ističe se u preporukama.

Takođe, u vrtićima je potrebno poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku djece, te obavezna upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića, uz higijenske mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo