10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

06.05.2020 / 08:59 KORONAVIRUS - Plan Đokovića urodio plodom

Sakupljeno više od 6 miliona dolara za "spas tenisa"

Sakupljeno više od 6 miliona dolara za "spas tenisa"
Novak Đoković / Vijesti.ba

Novak Đoković je sredinom aprila ove godine pokrenuo inicijativu kojom želi pomoći teniserima koji su najviše pogođeni pauzom zbog pandemije koronavirusa, a do danas je sakupljeno više od šest miliona dolara.

Vodeće svjetske teniske organizacije (ITF, ATP, WTA) i četiri Grand Slam turnira (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) sakupili su više od 6 miliona američkih dolara za kreiranje Programa pomoći igračima, kojemu je cilj financijski pomoći teniserima i teniserkama koji su posebno pogođeni pandemijom bolesti Covid-19, stoji u zajedničkom priopćenju.

Teniska sezona je zaustavljena početkom marta a nastavka neće biti najmanje do 13. jula, što je mnoge tenisera i teniserki ostavilo bez prihoda. Stvoreni fond bi trebao pomoći oko 800 igračica i igrača da lakše prebrode višemjesečnu neaktivnost.

Udruga teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) brinut će za financijsku distribuciju Programa pomoći igračima, a njime će biti obuhvaćen jednak broj tenisera i teniserki, kako onih koji se natječu u pojedinačnoj konkurenciji, tako i onih koji nastupaju samo u parovima. Tko će dobiti pomoć bit će određeno prema nekoliko parametara među kojima su renking igrača, prethodna zarada od turnirskih nagrada te još nekolicina kriterija koje su dogovorili svi uključeni, prenosi Hina.

Vodeće teniske organizacije i Grand Slam turniri očekuju da će se fond s vremenom povećavati dodatnim donacijama, a da će se sredstva prikupljati iz inicijativa kao što su aukcije, igračke donacije i drugo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo