04.05.2020 / 12:29 KORONAVIRUS - Covid-19

Čerkez o početku rada gradskog prevoza i vrtića

Čerkez o početku rada gradskog prevoza i vrtića
Foto: Fena / Vijesti.ba
Epidemija nije gotova, sigurno da će i dalje biti obolijevanja od koronavirusa. Međutim, to će, nadajmo se, biti kontrolisano, ali prvenstveno to zavisi od svih nas koliko se budemo pridržavali mjera.

Kazao je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

- Rezultati koje smo konačno ostvarili nas čine zadovoljnima, ali ujedno i opreznima, jer u narednom periodu potrebno je dalje praćenje. Krenuli smo u liberalizaciju mjera i morat ćemo u narednom periodu vidjeti kako se to odražava na novi broj pozitivnih slučajeva - rekao je Čerkez.

Poručio je građanima da moraju biti svjesni da živimo drugačiji način života nego što smo živjeli do sada.

- Danas je dan bez ijednog pozitivnog slučaja u FBiH, veći je broj oporavljenih, i to je sve rezultat donesenih mjera - naveo je Čerkez.

Iznio je podatak da je u BiH 56 osoba pozitivno na milion stanovnika, i tu smo odmah iza Crne Gore, koja ima 51,3.

- Kad gledamo broj umrlih, BiH ima 2,26 osobe umrle na milion stanovnika, s tim da je u FBiH 1,51, a u RS-u 3,57. I tu se odmah nalazimo iza Srbije, Crne Gore i Slovenije - rekao je Čerkez.

U tom pogledu daleko smo ispred evropskih zemalja, gdje je broj umrlih na milion stanovnika izuzetno visok - Belgija 67,7, Švedska 26,5, Francuska 37,9...

- Mi se i dalje nadamo da ćemo u liberalizaciju mjera ići korak po korak. Već ove nedjelje razmatramo određene mjere. Vrlo brzo očekujemo da počnu raditi gradski prevoz i vrtići - naveo je Čerkez.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera, te da ne dozvole da manjina ugrozi većinu.

- Ukoliko se mjera budemo pridržavali, imat ćemo dinamiku koju očekujemo, što znači vraćanje u velikoj mjeri normalnom životu do konca maja, tako da bismo u junu ušli malo rasterećeniji, ali oprezniji nego ranije - dodao je Čerkez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo