03.05.2020 / 09:26 KORONAVIRUS - Srbija

Kon: Najnoviji podaci ohrabruju, nema opuštanja

Kon: Najnoviji podaci ohrabruju, nema opuštanja
Predrag Kon / Vijesti.ba
Najnoviji podaci o broju i stanju oboljelih od COVID-19 u Srbiji ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon. Naglasio je da se tome težilo i da sada "možemo malo da se obradujemo, ali da se još uvijek ne smijemo opuštati."

Kon je za RTS rekao da je Srbija ušla u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvijek postoje čepovi gdje se može stanje pogoršati, kao što su gerontološki centri.

Upozorava da još uvijek postoje prostori gdje virus može da se širi i dodaje da je dobro što je sve veći broj testiranih.

Kada je riječ o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbjegavanje nepoznatih kontakata, prenosi N1.

"Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru", rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mjere i da će npr. U Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

"To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku", rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale djelatnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo