02.05.2020 / 14:49 KORONAVIRUS - Izmještanje pacijenata

Šeranić se vanredno obratio o dešavanjima na UKC RS

Šeranić se vanredno obratio o dešavanjima na UKC RS
Foto: Vijesti.ba
Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske se postupa u skladu sa protokolima, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

- To radimo da zaštitimo pacijente i zato se izmještaju pacijenti, dezinfikuje se prostor i vraćaju se pacijenti - naveo je Šeranić.

Istakao je da su podaci i da ih institucije svaki dan iznose.

Ministar zdravlja i sovijalne zaštite rekao je da je neprihvatljivo da sve što je Republika Srpska uradila po pitanju virusa korona sada stavlja pod sumnju.

- Republika Srpska je nabavila veliku količinu mediicinske opreme. Odgovornost je na direktorima da pravilno rasporede tu opremu - pojasnio je on.

Do sada je u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano više od 30 slučajeva zaraze korona virusom među zdravstvenim radnicima. U posljednjoj sedmici, devetoj od izbijanja pandemije, zabilježen je veliki rast broja oboljelih ljekara i tehničara.

Jutros je saopćeno da je u posljednja 24 sata evidentirano ukupno 49 novozaraženih osoba u ovom Republici Srpskoj. Od tog broja, na koronavirus je pozitivno pet medicinskih sestara i jedan doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

 Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

"Univerzitetsko klinički centar postao je jedan od klastera, zato i jeste sva frka vezana za povećanje broja oboljelih. Ono što su mi rekle kolege i svi ostali jeste da je organizacija po pitanju protokola u Kliničkom centru katastrofalna, da ljudi ne znaju protokole, da nemaju nosače, već doktori i sestre moraju da nose zaražene pacijente sa odjeljenja na Infektivnu kliniku ili u karantine".  Ovo je za BN TV rekao predsjednik Strukovonog sindikata doktora medicine Republike Srpske dr Midrag Femić.

"Nemojte onda da se čudite što se u Studenstkom domu trenutno nalazi, do jutros 11 sestara i dva doktora iz UKC-a, plus današnjih pet novozaraženih. Svi su iz Kliničkog centra", kazao je Femić, navodeći da se postavlja pitanje: Šta se dešava?

Inače, UKC RS jedna je od ustanova koju dezifikovali pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske. Isti tim je na poziv lidera HDZ-a BiH trebao doći u SKB Mostar, a iz ove stranke kazali su kako je poziv Dragana Čovuća ruskoj vojsci uslijedio nakon "utvrđenih činjenica i prenešenog "pozitivnog" iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo