01.05.2020 / 13:25 KORONAVIRUS - Shinzo Abe

Japan produžava vanredno stanje za još mjesec dana

Japan produžava vanredno stanje za još mjesec dana
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je u petak novinarima da će vanredno stanje, uvedeno da bi se spriječilo širenje koronavirusa, a koje je trebalo biti okončano iduće sedmice, biti snazi još oko mjesec dana.

Pozivajući se na izvještaje stručnjaka vladine operativne grupe, Abe je rekao da je japanski zdravstveni sistem i dalje pod velikim pritiskom, a broj potvrđenih slučajeva prelazi 10.000, iako je Japan spriječio širenje zaraze velikih razmjera, prenio je AP.

- Još uvijek narod Japana treba da nastavi sarađivati ​​i to je mišljenje stručnjaka - rekao je Abe.

Kazao je da je dao upute ministru ekonomije Yasutoshiju Nishimuru da hitno pripremi produženje mjera "za oko mjesec dana." Abe je rekao da će detalje objaviti u ponedjeljak.

Shigeru Omi, zamjenik predsjedavajućeg operativne grupe koji je nekada radio kao stručnjak za javno zdravstvo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je novinarima da se broj zaraženih ne usporava na način kako su se stručnjaci nadali.

- Ako dođe do novog talasa infekcija, zdravstveni sistem će u kratkom vremenskom roku biti preopterećen. Naš konsenzus je da se treba održavati trajni okvir mjera - rekao je.

Japan ima više od 14.000 slučajeva zaraze i više od 400 smrtnih slučajeva, prema podacima ministarstva zdravstva, iako stručnjaci tvrde da bi broj zaraza mogao biti puno veći.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo