01.05.2020 / 12:18 KORONAVIRUS - Zlatan Peršić

Od 727 testiranih uzoraka u FBiH samo troje zaraženih

Od 727 testiranih uzoraka u FBiH samo troje zaraženih
Foto: FENA - Vijesti.ba

U protekla 24 sata u FBiH testirano je 727 uzoraka, od kojih su na koronavirus pozitivna bila tri - po jedan u SBK, ZDK i ZHK.

Ukupno u većem bh. entitetu dosad su testirane 18.022 osobe, a ova zarazna bolest potvrđena je kod njih 920. Od toga je trenutno aktivno 526.

Ove podatke danas je u Sarajevu na redovnoj konferenciji za novinare iznio stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Kada je u pitanju spolna struktura zaraženih, 54 posto su žene, a 46 posto muškarci. Najviše zaraženih i dalje ima HNK - 261, ZDK 181, KS 115, USK 90, ZHK 85, TK 81, Livanjski kanton 41, SBK 41, BPK 22 i Posavski kanton tri.

U FBiH trenutno je hospitalizirano 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je četvero na respiratoru.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH se oporavio 361 pacijent, a u protekla 24 sata njih 30. Dosad su zabilježena 33 smrtna ishoda, od čega 19 muškaraca i 14 žena, a 22 preminulih bilo je starije od 65 godina.

Peršiću smo postavili dva pitanja, od kojih je prvo bilo sljedeće: "U RS-u policijski sat danas je stupio na snagu u podne, a u FBiH će stupiti tek večeras od 22 sata. Koja je svrha uvođenja policijskog sata za 1. maj tek od 22 sata, naročito ako imamo u vidu da se taj tradicionalni praznik proslavlja okupljanjima od ranih jutarnjih pa do večernjih sati, i da bi velika većina građana ionako u svojim domovima bila do 22 sata?"

Peršić podsjeća da naredbe donosi Federalni štab CZ, uključujući i ovu koja se tiče policijskog sata.

- Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu, i prema CZ je uputio određene preporuke vezano za mjere tokom prvomajskih praznika. Federalni štab je na osnovu svojih argumenata donio nešto drugačije mjere - odgovorio je Peršić.

Drugo pitanje našeg portala bilo je: "Mnoge evropske zemlje, među njima i susjedna Srbija, najavljuju uskoro postepeno otvaranje aerodroma i avionskih linija. Kada to možemo i mi očekivati?"

- Za taj segment nadležno je Vijeće ministara BiH, koje jedino može i donijeti tu mjeru da se otvore međunarodni aerodromi na području BiH - zaključio je Peršić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo