30.04.2020 / 12:52 KORONAVIRUS - Član Kriznog štaba

Musa: Zavod učestvovao samo u pripremi podataka o respiratorima

Musa: Zavod učestvovao samo u pripremi podataka o respiratorima
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Federaciji BiH provodi se vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, i izuzetno je bitno da se održi proces imunizacije u vrijeme pandemije koronavirusa, rekao je Sanjin Musa član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef ...

... Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napominjući da se posljednja sedmica aprila obilježava kao sedmica imunizacije.

- Pružanjem pravovremene imunizacije pojedinci i zajednica ostaju zaštićeni. Osim toga, imunizacija predstavlja i smanjenje tereta za zdravstveni sistem, naručito kada se on nalazi pred ovakvim izazovom kao što je odgovor na Covid-19 - rekao je Musa.

Musa je pojasnio i jučerašnji slučaj iz SKB Mostar gdje je preminula supruga direktra "Igmana" iz Konjica Đahida Muratbegovića, a koji se ranije oporavio od virusa. Podsjetimo njegova supruga je u više navrata bila negativna na koronavirus, ali je klinička slika pokazala prisustvo Covida-19. Smrt nije zavedena u zvaničnoj bazi FŠCZ. Musa je pojasnio kako se razlikuju sumnjivi, vjerovatni i potvrđeni slučajevi.

- Laboratorijski potvrđen slučaj se smatra onaj kojem je laboratorijski utvrđen uzrok Covid-19 virus. Slučajevi koji nisu laboratorijski potvrđeni klasificiraju se na osnovu kliničke slike kao vjerovatni, zbog toga se ona ne nalazi u bazi koju vodimo, ali su ti podaci pohranjeni - pojasnio je Musa.

Komentirajući sporne respiratore iz Kine, koje je nabavila kompanija "Srebrena malina", Zavod za javno zdravstvo FBiH, učestvovao je samo u pripremi podataka i komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama o potrebama respiratora, rekao je Musa, navodeći da će ostali detalji biti dostavljeni službenim saopćenjem.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo