8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

30.04.2020 / 08:18 KORONAVIRUS - Mario Nenadić za Vijesti.ba

Prvi smo isplatili naknade za radnike, transparentno pomažemo privredi i zdravstvu

Prvi smo isplatili naknade za radnike, transparentno pomažemo privredi i zdravstvu
Foto: Vijesti.ba

Čelni ljudi prošlog saziva Vlade KS su i prije zvaničnog imenovanja poručivali kako će to biti "nabolja Vlada do sada", a tu praksu nastavili su i tokom svog mandata.

Aktuelna Vlada KS predvođena Mariom Nenadićem nije sama sebe najavljivala na takav način, niti se tokom trajanja mandata bavila sopstvenom promocijom. Za takvo nešto nije bilo ni prilike jer Vlada KS od svog imenovanja radi u vanrednim okolnostima pruzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Zato je vjerovatno potpuno nezapaženo i prošla važna informacija da je Vlada KS prva koja je sufinansirala plate za 7000 radnika u 1600 firmi kojima je zabranjen rad zbog pandemije, a već su u toku pripreme isplata i za naredni mjesec. Slično je i sa respiratorima čija je nabavka u KS primjer transparentnosti ali i pametnog utroška novčanih sredstava, što su prepoznale i međunarodne organizacije. Formiran je i Fond za podršku privredi, a danas se usvaja i rebalans Budžeta. Vlada sa uštedama kreće od sebe.

O urađenom, trenutnim i planiranim aktivnostima za Vijesti.ba je govorio premijer KS Mario Nenadić.

- Pandemija korona virusa napravila je pravi "stres" u Kantonu Sarajevo, kao i širom svijeta. Šta je naviše pogođeno u Kantonu Sarajevo?

NENADIĆ: Prije svega, generalan odgovor je da su najviše pogođeni sami građani, a onda gledano po oblastima, životi i zdravlje ljudi, njihova sigurnost, sloboda kretanja, egzistencija, pravo na rad i gotovo sve druge slobode i prava. 
Potom je ekonomija, koja će nas, osim smrtnih slučajeva naših sugrađana i posljedica bolesti na zdravlje ljudi, u stvari najviše i rekao bih najduže poslije krize, podsjećati na pandemiju.

- Kako ocjenjujete trenutnu situaciju i mjere koje Štab civilne zaštite FBiH donosi s ciljem prevencije i suzbijanja širenja korone?

NENADIĆ: Mjere su do prije pet dana bile jako razumne i dosta prihvatljive. Očigledno je da su dale rezultate, jer mi od početka pandemije do danas u Kantonu Sarajevo imamo 105 oboljelih, što je dosta dobar rezultat, kako u odnosu na okruženje, tako i šire. Uz to jako je dobar odnos broja oboljelih i izliječenih. Međutim, mjere se ublažavaju po mom mišljenju prebrzo i uz nedovoljno konsultacija sa strukom. Mi u Kantonu u zadnjih 6-7 dana imamo jako malo novooboljelih i trebali smo "učvrstiti" takvo stanje.

- Šta biste drugačije uradili?

NENADIĆ: Ja sam mišljenja da je život trebalo normalizirati na jedan malo drugačiji način, kroz postepeno puštanje u rad određenih privrednih aktivnosti, obrta, zanata... gdje bi se stanje polako normaliziralo, a bez posebnih i rizičnih kretanja i kontakata. Strah me je posebno za rizične grupe, starije osobe i djecu.

- Među prvima u BiH ste počeli poduzimati konkretne mjere za pomoć privredi. Na čemu trenutno radi Vlada?

NENADIĆ: Prvi smo u Federaciji BiH poduzeli konretne kratkoročne mjere koje se odnose na sufinasiranje plata za mart za sve one privredne subjekte kojima je naredbama Štaba civilne zaštite Federacije, zabranjen rad, a koji su uprkos tome zadržali isti broj radnika tj. nisu otpuštali radnike. Ovu mjeru ćemo realizirati i za april.

Unatoč velikim pritiscima, uradili smo sve po zakonu, raspisali javni poziv, prikupili i obradili prijave i do sada je pravo na naknadu za mart ostvarilo više od 7000 radnika u 1600 pravnih subjekata. Službe u Ministarstvu privrede i dalje rade na obradi podataka i projekat se širi. Istovremeno se rade pripreme za april.

Sa druge strane, u okviru kratkoročnih mjera je i mjera koju Vlada KS provodi skupa sa Turističkom zajednicom KS, a to je podrška turističkom sektoru iz sredstava Turističke zajednice u iznosu od jedan milion KM. I taj je projekat u realizaciji.

- Šta je cilj i koje su naredne mjere?

NENADIĆ: Dakle, cilj je kratkoročnim mjerama intervenirati i pomoći da poslodavci zadrže što veći broj radnika dok kriza traje, a onda srednjoročnim paketom revitalizirati stanje. Sa jedne strane rasteretiti realni sektor od obaveze davanja državi, a sa druge strane povoljnim kreditima podržati realni sektor, intervencijama u bankarskom sektoru prolongirati otplate kreditnih obaveza privatnika ...

Za neke grane privrede, ni ovo neće biti dovoljno, mislim pri tome na hotelijerstvo, turizam i neke prateće uslužne grane. U tom smislu planiramo narednih dana krenuti sa procedurom usvajanja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije i uštedama na nivou Kantona. Taj zakon je pripremljen u saradnji sa predstavnicima općina, trenutno se dorađuje sa predstavnicima ekonomsko socijalnog vijeća i on će se kombinovati sa već usaglašenim srednjoročnim mjerama kroz ulaganja iz Budžeta, budžetske uštede, zakonske olakšice, osiguranje povoljnih kreditnih linija, vladine subvencije za određene projekte i druge mjere.

Mi smo naravno svjesni da dugoročno nije održivo da Kanton tj. javni sektor plaća plate uposlenicima u realnom sektoru. Zato moramo što prije pokrenuti privredu i to je svrha srednjoročnih mjera koje su također pripremljene.

Velika kočnica nam je što nažalost, još uvijek raspolažemo samo budžetskim novcem Kantona i određenim kreditnim aranžmanima, čeka se aktiviranje sredstava i mehanizama koje je najavila Vlada FBiH, MMF, EU i druge kreditne i donatorske linije. Razumijemo da je pandemijom zahvaćen čitav svijet, ali očekujemo brže aktiviranje tih financijskih aranžmana. Do tada ćemo raditi sa ovim što imamo i nastaviti iznalaziti rješenja kroz saradnju sa razvojnim i kreditnim agencijama i organizacijama, a na tome već radimo sa EBRD-o, UNDP-em i drugima.

- Koja su to rješenja?

NENADIĆ: Prethodnih dana smo puno radili i na Vladi Kantona danas ćemo usvojiti i rebalans Budžeta za 2020.godinu. Puno je bolnih i teških rezova u Budžetu, ali nemamo alternativu. Na dnevnoj osnovi smanjeno je punjenje Budžeta za više od milion KM, smanjenje je napravljeno u svim resorima, jer smo procijenili da će budžet biti manji od planiranog za čak 117 miliona KM.

Čekaju se i određena rješenja vezano za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, sredstva EU od 250 miliona eura očekujemo u trećem i četvrtom kvartalu ove godine, a također se očekuje puno i od zaduženja Federacije BiH kod Svjetske banke za potrebe jačanja bankarskog sektora (cca 55 miliona KM). MMF je uplatio Bosni i Hercegovini 330 miliona eura. Novac je na računu u Centralnoj banci i čekaju se potezi nadležnih organa na višim nivoima da ova sredstva postanu operativna. Tu će konkretnu financijsku podršku imati svaki nivo vlasti, pa tako i kanton i općine za dio obaveza iz njihove nadležnosti.

- Priliv sredstava znatno smanjen, rebalans budžeta je, kako kažete, pripremljen. U kojem pravcu će se ići?

NENADIĆ: Sa uštedama ćemo početi od sebe, odnosno tražit ćemo ih prije svega u racionalizaciji troškova u javnoj upravi, u javnim preduzećima i ustanovama.

Sve uštede napravljene u resorima će biti usmjerene u Fond za podršku privredi, a podsjećam da smo vrlo brzo nakon početka krize formirali ovaj fond i on je inicijalno napunjen sa blizu 5mil.KM. U petak je iz ovog fonda počela isplata naknada za plate za mart u iznosu od 1.1 mil KM.

- Šta je sa nabavkama opreme za borbu protiv korona virusa u Kantonu Sarajevo?

NENADIĆ: To ide jako dobro i mogu reći da smo uradili odličan posao kada je o nabavkama medicinske i zaštitne opreme riječ. Sredstva iz Budžeta KS, ali i izdvojena sredstva iz Fonda zdravstvenog osiguranja KS, trošimo isključivo preko UNDP-a i naša saradnje je odlična.

Pokušali smo kroz određene propisane procedure doći do dobavljača tražene opreme, a kada smo shvatili da je to nemoguće imali smo dva puta: prvi da krenemo dosta rizičnom stranom, sa puno nepoznanica i neizvjesnosti i drugi da zaključimo sporazum sa UN razvojnom agencijom koja ima mrežu širom svijeta, koja je istražila tržište, ima jasne procedure nabavki i preuzima rizik za novac koji joj dajemo na raspolaganje i upravljanje, a na kraju i sama kroz potpisane sporazume učestvuje u nabavkama sa vrlo konkretnim financijskim učešćem što je u konačnici rezultiralo i povoljnijom cijenom, transparentnošću, efikasnošću i ekonomičnosti čitavog postupka nabavki.

Konkretno, naprimjer na respiratotima uz dobru nabavnu cijenu koju je UNDP osigurao, dodatni efekat je bio da je UNDP na naših 15 respiratora, nabavio još dodatnih 15 koji su oni platili po osnovu našeg sporazuma. Ovakav domaćinski odnos prepoznali su i drugi donatori, tako smo jučer, podijelili zaštitnu opremu za 7 institucija socijalne zaštite u Kantonu, a sredstva je osigurala Vlada KS skupa sa Vladom Norveške, u iznosu od po 30.000 KM, a opremu je nabavio UNDP.

Uglavnom, kao rezultat ovakvog rada, nismo potrošili velike novce koje smo imali na raspolaganju za ove namjene i upravo sada, procjenjujemo da li je vrijeme da neutrošeni novac povučemo nazad na račune Vlade KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja ili da još malo sačekamo, za slučaj da nam bude trebalo još opreme za naručiti. Čekamo stav i prijedlog struke. Što je najvažnije, novac je na sigurnom, vrlo je odgovorno i racionalno trošen i ostalo je blizu 80 % neutrošenog novca namjenjenog nabavci medicinske i zaštitne opreme.

Imamo i donatorski račun na kojem je blizu 400.000 KM za potrebe zaštite i liječenja od pandemije. I ta sredstva ćemo trošiti racionalno. Volio bih da nam ova namjenska sredstva ponovno ne zatrebaju, ali ako nam budu trebala, tu su i biće odmah u funkciji.


S.Ć

(Vijesti.ba)

Izdvajamo