0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

29.04.2020 / 18:23 KORONAVIRUS - "Naša posla"

Dok malinari postaju korona profiteri, Novalić izložen linču

Dok malinari postaju korona profiteri, Novalić izložen linču
Foto: Vijesti.ba
Pandemija koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet i promijenila način života milijardama ljudi do srži je ogolila prirodu ljudskog roda. I ova kriza je, kako i sve prethodne, pokazala da se svijet dijeli na one koji svojim radom pokušavaju nešto promijeniti i one koji samo kritikuju.

BiH je, treba biti iskren pa priznati, komplikovana država. U takvoj zemlji sa duboko podijeljenim sistemom odlučivanja teško je nešto napraviti i u najnormalnijim uslovima, dok u vremenu kakvo je pandemijsko, napraviti bilo šta dobro, predstavlja pravi podvig, pišu Vijesti.ba.

Atmosfera linča

Niko ne može niti smije biti lišen kritike, ali ne može se kritikom smatrati kada nekoga unaprijed optužujete za sve probleme u društvu. U takvoj ulozi se ovih dana nalazi federalni premijer Fadil Novalić kojeg pojedinci naoružani hrabrošću iza tastatura ili poslaničkih klupa i sa ogromnim viškom slobodnog vremena optužuju za sve što ne valja.  Dok se na svim ostalim nivoima vlasti ne radi skoro pa ništa (uz časne izuzetke), svi istovremeno rade na kritikovanju onoga koji radi najviše. Da budemo jasni premijer Novalić nije izložen samo kritici, već bukvalno linču.

Nabavka respiratora iz Kine tek je posljednja u nizu, iako je iz objavljenog Ugovora jasno da su posao zaključili direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme za poizvodnju malina Fikret Hodžić, i iako je i sam Novalić pozvao na istragu sporne nabavke, federalni premijer pokupio je i na sebe primio većinu gelera koje je mogao izbjeći. Ova nabavka koja je očigledno vođena iza leđa federalnog premijera, u momentu teške borbe sa pandemijom na poljima zdravstva i ekonomije, mora biti istražena i javnosti se mora otkriti ko je lovio u mutnom i ko stoji iza Fikreta Hodžića, pišu Vijesti.ba.

No isto tako treba realno sagledati i vidjeti koliko je ko radio i šta je konkretno uradio na spašavanju privrede, radnih mjesta, nabavci medicinske opreme… Novalić je, uprkos teškim uslovima, uradio dosta.

Prvi u regiji, unatoč blokadama

Vlada Federacije BiH prva je u regiji usvojila Rebalans budžeta, a druga je (iza Slovenije) usvojila konkretan Zakon za pomoć privredi težak milijardu KM. Ostatak države osim kritikovanja i iznošenja šta ne valja i kako ne može, ne radi ništa. To je opet najlakše, ali ako nešto ne valja onda je potrebno ponuditi pravo rješenje. Međutim, ovdje niko osim Federalne vlade nije ponudio ništa konkretno, osim praznih riječi koje često prelaze i granice zdravog razuma.

Također, Vlada FBiH je na samom početku pandemije osigurala novac za nabavku respiratora, nabavljeno je 170.000 testova, a prilično nezapaženo je prošla vijest da je 10.000 posuđeno Republici Srpskoj sa kojom se federalna opozicija često voli porediti. Za pomoć kliničkim centrima izdvojeno je 30 miliona KM. Kada je počela pandemija, prvog dana su svi bili zabrinuti da ne dođe do problema u isplati penzija, invalidnina i socijalnih naknada najugroženijim kategorijama društva. Međutim, upravo zahvaljujući reformama koja je provela aktuelna Vlada, PIO je došao u suficit, a penzije su danas sigurne, kao i invalidnine i ostale socijalne naknade.

Rebalansom budžeta omogućene su tri krupne stavke: Fond za stabilizaciju, transfer kantonima od 200 miliona KM i transfer općinama i gradovima od 30 miliona KM. Što se pak Zakona tiče omogućena je jednaka subvencija svima, širok obuhvat, jednostavni uslovi, jednostavno apliciranje. Omogućena je i mogućnost korištenja namjenskih prihoda, obustava uplate akontacije poreza na dobit koja privredi ostavlja oko 200 - 250 miliona KM likvidnosti. Vlada FBiH je planirala 500 miliona KM u Fondu za  stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica. To znači da oko 350.000 radnika realnog sektora mogu računati na direktnu i konkretnu finansijsku podršku Federacije, dok će svi koji ostanu bez posla imati zagarantovana prava sa Zavoda za zapošljavanje. Osim toga, rebalansom je planirano 20 miliona za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 miliona KM, koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 miliona KM. Uporedbe radi, u Hrvatskoj je primjerice kroz mjere koje je uvela tamošnja Vlada preuzeta obaveza za minimalne plate i doprinose samo za sektore ugostiteljstva, smještaja i transporta, a Srbija i Crna Gora još uvijek nisu ni usvojile zakone. Ukratko, Federacija BiH će preuzeti najveći teret krize, ali i odgovornosti i brige za građane, prenose Vijesti.ba.

Sve nabrojano je osigurano u vremenu kada i bogate evropske zemlje strahuju za budućnost, a pri tome nemaju ni izbliza komplikovan sistem odlučivanja kao naša, i nemaju unutrašnje blokade od strane onih koji su jedva dočekali pandemiju kako bi vidjeli raspad zemlje. Za razliku od drugih država u kojima su i vlast i opozicija stali na istu stranu, ovdje imamo svakodnevna podmetanja, pa čak i od koalicionih partnera poput HDZ-ovog blokiranja novca od MMF-a.

Obračun s krupnim kapitalom

Kada je pandemija proglašena svi su isticali kako svi podjednako moramo podnijeti teret krize, ali kako sada stvari stoje toga se drži jedino Vlada FBiH. Mnogi kantoni još uvijek ne pomišljaju na rezove, ali zato svakodnevno traže pomoć Vlade.  

Profiterstvo je bilo jedna od glavnih odlika ove pandemije koja još uvijek traje, a premijer Novalić je bio prvi koji se obračunao sa naftaškim lobijem i smanjio cijene nafte. Pokazatelj je to da se ova funkcija može obavljati i časno u interesu građana, bez obzira na to što će ona naići na neodobravanje i zamjeranje moćnog naftaškog lobija koji, da budemo potpuno otvoreni, godinama unazad ima veliki uticaj na vlast u ovoj državi. Da budemo iskreni, niti jedna Vlada od rata do Novalićeve nije donijela oduluku kojom će zaštititi građane, a zamjeriti se krupnom kapitalu, pišu Vijesti.ba.

U samom startu ograničene su i cijene na namirnice od životne važnosti koje su prodavci počeli dizati, dok je u najtežem vremenu pandemije organizovan željeznički saobraćaj kako građani i kompanije ne bi ostali bez potrebnih namirnica i sirovina.

Sve ove prepreke teško bi uspješno prebrodile i uređene države sa centralizovanim političkim uređenjem. FBiH s entitetskom vladom, deset kantona koji svaki za sebe smatra da je mala država i stotinama opština i gradova koji FBiH posmatraju isključivo kao kravu muzaru, uspješno se bori s pandemijom. Pritisak na Vladu Federacije BiH izuzetno je veliki. Međutim, mjesec dana iza nas pokazao je kako se u kriznim vremenima donose važne odluke.

Fadil Novalić je u vremenu iza pokazao da ima hrabrosti i sposobnosti da se uhvati u koštac sa najtežim problemima i da radi u interesu naroda i države. Da je u bh. politici manje demagoga, a više hrabrih i sposobnih  – sigurno bi bilo bolje nego što je danas.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo