12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

29.04.2020 / 14:16 KORONAVIRUS - Covid-19

Italijanska vlada zove turiste ovo ljeto, i domaće i strane

Italijanska vlada zove turiste ovo ljeto, i domaće i strane
Foto: Vijesti.ba
Italijanski ministar kulture Dario Franceschini pozvao je u srijedu Italijane ali i strane turiste, da dođu tokom ljeta provesti godišnje odmore u Italiji.

U razgovoru za list Il Messaggero rekao je da Italija snažno ulaže u "unutarnji turizam", jer ovo će biti ljeto godišnjih odmora za Italijane u njihovoj zemlji.

Međutim, dodao je, vlada radi i na povratku stranih turista.

"Mogu zamisliti, nažalost, da će međunarodni turizam ovo ljeto doživjeti veliki pad. Kako u ulascima tako i izlascima iz zemlje", rekao je, pozivajući Italijane da podupru turistički sektor provodeći odmore u zemlji.

Ministar je rekao kako je važno imati iste protokole i iste norme zaštite zdravlja svuda u Europi kako bi građani različitih zemlja EU-a mogli slobodno putovati.

Na tom planu Italija surađuje s Njemačkom, rekao je, zemljom "koja ima najviše turista koji dolaze u Italiju".

"Ali o kakvom se turizmu radi kada se, primjerice, u restoranu ili pizzeriji može istovremeno naći samo nekoliko osoba?", upitao se, i rekao da će učiniti sve što može kako bi se "povećao broj stolova na vanjskom prostoru".

Italijanski premijer Giuseppe Conte koji je najavio postupno otvaranje u zemlji, suočava se s pozivima da brže ukine restrikcije u regijama koje su manje pogođene koronavirusom, među kojima se nalaze i neka visoko turistička područja.

"Dajmo malo fleksibilnosti gradonačelnicima i guvernerima, posebno u manje pogođenim područjima", rekao je zastupnik Graziano Delrio u intervjuu listu La Repubblici.

Ministar zdravstva Roberto Speranza brani Conteovu odluku i kaže da bi prvi korak trebao biti zajednički, ali da kasnije može biti "elemenata regionalne fleksibilnosti".

Italija je jedna od najpogođenijih zemalja u svijetu pandemijom koronavirusa, s više od 27.000 smrtnih slučajeva i preko 200.000 zaraženih.

Ali od novih dvije tisuće infekcija prijavljenih u utorak, više od 80 posto koncentrirano je u Lombardiji, Pijemontu, Emiliji Romagni, Venetu i Liguriji.

Južne regije poput Sardinije, Kalabrije ili Molisea, kao i Umbrija u centru i Južni Tirol na sjeveru imaju vrlo malo novih slučajeva.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo