10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.04.2020 / 13:31 KORONAVIRUS - Ana Lalić

Uhapšena srbijanska novinarka najavila tužbu protiv premijerke Brnabić

Uhapšena srbijanska novinarka najavila tužbu protiv premijerke Brnabić
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Novinarka portala Nova.rs, uhapšena početkom aprila pod optužbom za širenje panike tekstom o nedostaku medicinske opreme u vrijeme epidemije u Srbiji, najavila je tužbu protiv medija i dužnosnika koji su je optužili da laže, a prije svih protiv srbijanske premijerke Ane Brnabić.

Novosadska novinarka Ana Lalić, koja je, zbog pisanja o stanju u Kliničkom centru Vojvodine na početku zaraze koronavirusom, poslije hapšenja noć provela u pritvoru, u ponedjeljak je i službeno dobila rješenje iz novosadskog Tužiteljstva da se kazneni postupak protiv nje obustavlja, a kaznena prijava za uznemiravanje javnosti i širenje panike povlači zbog nedostatka dokaza.

"Nakon skoro mjesec dana neizvjesnosti, ovim potezom Tužiteljstva dokazano je ono što smo moja redakcija Nova.rs i ja govorili od samog početka - iza mog hapšenja ne stoji zakonodavac, već politika ove zemlje koja se i tijekom 'redovitog' stanja trudi ušutkati svaku kritičku i slobodnu misao. Zloupotrebljavajući vanredno stanje oni su borbu sa slobodnim medijima stavili kao prioritet, paralelan s borbom protiv virusa", izjavila je za Hinu Lalić.

Ona je još tokom postupka, započetog hapšenjem i kaznenom prijavom, sa svojim advokatima poručila da će uzvratiti tužbama za niz uvreda i prijetnji kojima je bila izložena - od političkog vrha, do prorežimskih medija, a da će prva na popisu biti srbijanska premijerka.

"Najavila sam tužbe protiv svih koji su me, u najblažem slučaju, nazivali lažovom, a zatim i kurvom, ustaškinjom, izdajicom, mrziteljem Srbije i svega srpskog. Hajku na mene je 2. aprila, na dan kada sam još bila u pritvoru, pokrenula upravo premijerka ove zemlje, nazivajući me lažovom na nacionalnoj televiziji RTS-a", rekla je Lalić, podsjetivši da su "od tog trenutka prijetnje i uvrede eskalirale svakodnevno".

"Smatram je osobno odgovornom za svaku riječ mržnje koja je od tada upućena meni i mojoj obitelji i zato će ona biti prva. Naravno, tužit ćemo i sve prorežimske tabloide, kao i sve one koji su predlagali da me treba silovati, čerečiti, objesiti o banderu, zaraziti koronom...", rekla je Lalić, navodeći da ju je Brnabić okarakterizirala kao "mrziteljicu Vučića, zemlje Srbije i svih njezinih građana”.

Naglašavajući kako novinari moraju stajati iza svojih riječi, Lalić poručuje da će i svi oni koji su izgovorili prijetnje i uvrede na njezin račun također morati odgovarati za izrečeno, pa "bili oni premijeri i predsjednici država ili izmanipulirani građani zemlje u kojoj se istinito izvještavanje kažnjava zatvorom".

Vlada donijela pa povukla odluku o centraliziranju informacija

Anu Lalić, novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Neovisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), policija je uhapsila 1. aprila navečer po prijavi KC Vojvodine da je njezinim tekstom uznemirena javnost u Srbiji i narušen ugled centra.

U tekstu, pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“, Lalić je navela tvrdnje svojih izvora u KCV da imaju problem s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

Premijerka Brnabić, a potom i niz dužnosnika, te su tvrdnje ocijenili lažnim, premda je tri sedmice kasnije i član Kriznog stožera srbijanske vlade, epidemiolog Predrag Kon potvrdio da je zdravstvenom sustavu u početku epidemije nedostajalo opreme i testova.

Srbijanska vlada prethodno je donijela odluku o centraliziranju informacija u vezi s epidemijom, ali je tu uredbu ubrzo povukla, kako je objasnila Brnabić, na "izričitu molbu predsjednika Aleksandra Vučića".

U zaštitu Ane Lalić stali su, osim njezine redakcije, novinarske udruge, Međunarodna federacija novinara, pojedine oporbene stranke i nevladin sektor, a ona je dan kasnije puštena iz pritvora.

Položaj i sloboda medija, te stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji dio su primjedbi koje su službenom Beogradu upućene u nekoliko posljednjih izvješća Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo