14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

29.04.2020 / 12:47 KORONAVIRUS - Covid-19

Italijanski predsjednik pisao Džaferoviću: Snažno i čvrsto prijateljstvo

Italijanski predsjednik pisao Džaferoviću: Snažno i čvrsto prijateljstvo
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Šefik Džaferović uputio je Predsjedniku Republike Italije, gospodinu Serđu Matareli (Sergio Mattarella) poruku solidarnosti i saučešća porodicama brojnih žrtava uzrokovanih širenjem zaraze virusa COVID 19 u Italiji.

U svom odgovoru, Predsjednik Matarela se pozvao i na emotivne fotografije povijesne sarajevske Vijećnice osvijetljene bojama italijanske zastave, koje su vidjeli milioni Italijana, koje su ga duboko dirnule. Te fotografije su, po riječima Predsjednika Italije, „spona snažnog i čvrstog prijateljstva koje ujedinjuje naše zemlje i naše narode".

Predsjednik Matarela je, sa italijanske strane, obećao suradnju u suočavanju zdravstvenog sektora sa vanrednim stanjem i u obnovi. U tom smislu, Italija organizira, zajedno sa uredima Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, video-konferencije kako bi se razmijenila iskustva i zdravstveno-sanitarni protokoli između italijanskih eksperata i ljekara i zdravstvnih radnika bolnica iz Bosne i Hercegovine. Ambasada Italije u Sarajevu će iduće sedmice dostaviti vlastima Bosne i Hercegovine 200 maski za potpomognuto disanje, izrađenih u suradnji sa italijanskim poduzećima koja posluju u Bosni i Hercegovini. Italijanske nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kroz fondove Italijanske kooperacije za razvoj, djelomično su preorijentirale svoje projekte, kako bi doprinijele borbi protiv COVIDa-19 i pružile pomoć obiteljima u potrebi, u zonama u kojima one djeluju.

Italija šalje dva vojna ljekara koji će pružiti pomoć kontigentu pri EUFORu i omogućiti bolju suradnju sa bolnicama u Bosni i Hercegovini i u cilju prevencije širiti iskustva koja su se stekla u Italiji u borbi protiv COVIDa-19.

Predsjednik Matarela je, na kraju, iskoristio priliku da potvrdi čvrstu podršku Italije putu ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.



(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo