3°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

28.04.2020 / 17:13 Politika - Sedam zaključaka

Predsjedništvo BiH usvojilo novi akcioni plan puta ka EU

Predsjedništvo BiH usvojilo novi akcioni plan puta ka EU
Foto: Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH danas je usvojilo sedam zaključaka koji se odnose na pripremu učešća na samitu Evropska unija - zapadni Balkan, koji je planiran za početak maja u Zagrebu, ali i na samo pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine objavljujemo u cijelosti:

1. Predsjedništvo BiH će s ciljem ubrzanja procesa pristupanja BIH EU inicirati i voditi reformu ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

2. Predsjedništvo BiH u svjetlu predstojećeg samita u Zagrebu potvrđujući članstvo u Evropskoj uniji kao strateški vanjskopolitički cilj i prioritet BiH pokreće proces realizacije 14 ključnih prioriteta kao uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe.

3. Političku radnu grupu članovi Predsjedništva BiH čine članovi Predsjedništva s predsjedavajućim na čelu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH s dvoje zamjenika o članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH, a ona će se sastati u roku od pet dana od usvajanja ovog zaključka.

4. Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka u skladu s odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija i Direkcije za evropske integracije s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

5. Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na Prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH u roku do 30 dana od dana iniciranja procesa izrade a on sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore te rokove za realizaciju.

6. Zadužuje se Vijeće ministara BIH da jednom mjesečno izvještava Predsjedništvo o ostvarenom napretku kao i o uočenim poteškoćama u procesu implementacije Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta.

7. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo