28.04.2020 / 15:14 KORONAVIRUS - Srebrenica

Grujičić: Tokom praznika mjere će biti rigoroznije

Grujičić: Tokom praznika mjere će biti rigoroznije
Foto: FENA
Štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica danas je na sjednici određene mjere koje su uvedene radi sprečavanja širenja koronavirusa, produžio do 11.maja.

- Sve one zabrane koje su važile do danas mi smo za određene subjekte produžili do 11. maja očekujući da će nakon tog perioda početi sa popuštanjem mjera. Osobe koje su starije od 65 godina sada mogu svaki dan u periodu od 7 do 10 sati izlaziti i obavljati svoje potrebe - rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

On je pozvao građane da poštuju mjere, naglašavajući da će tokom predstojećih praznika mjere biti rigoroznije.

- Slijede nam dan kada ćemo imati dva praznika, 1. maj i Đurđevdan, i mjere će sigurno biti rigoroznije nego inače, kako bi prebrodili ta dva kritična datuma. Nadamo se da ćemo spremno dočekati popuštanje mjera u narednom periodu i puštanje u rad određenih ustanova i trgovinskih radnji - rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, na sjednici je danas konstatovano da se u skelanskom kraju slabije provode mjere koje je donosio Opštinski štab.

- Donijeli smo zaključak da se rigoroznije postupa prema onima koji ne poštuju mjere kriznog štaba, to se prije svega odnosi na trgovinske radnje. Imajući u vidu da graničimo sa Republikom Srbijom, sa Bajinom Baštom u kojoj ima 21 slučaj zaraze koronavirusom, najveća opasnost nam prijeti s te strane. Imali smo i nelegalnih prelazaka preko Drine. Danas smo donijeli odluku o smještanju jedne osobe u opštinski karantin – istakao je Grujičić.

Na današnjem sastanku su članovi informisani da je osoba iz Skelana zaražena koronavirusom, a koja je prebačena na liječenje u Srbiju, preminula u beogradskoj bolnici.

- Ta tužna vijest je stigla, i to nam je opomena da je situacija ozbiljna. Sve zavisi od nas, kako ćemo se ponašati. Mogu reći da su ipak mjere urodile plodom. Mi nemamo zaraženih na području opštine Srebrenica, uzimajući u obzir da je to lice tretirano kao državljanin Republike Srbije, tako da se u našoj evidenciji ne vodi kao zaraženo. U kućnoj izolaciji se nalazi pet osoba, i uglavnom se radi o vozačima - rekao je Grujičić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo