28.04.2020 / 15:12 KORONAVIRUS - Covid-19

Radojičić: Banjaluka ublažila određene mjere

Radojičić: Banjaluka ublažila određene mjere
Igor Radojičić / Vijesti.ba
U Banjaluci je danas održana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, a novinarima se potom obratio gradonačelnik Igor Radojičić.

- Od jučer se nalazimo u fazi ukidanja pojedinih restriktivnih mjera. Republički štab donio je nove zaključke koji se provode i u Banjaluci. One su posljedica poboljšane epidemiološke situacije, jer smo u periodu nakon 13. aprila u kontinuitetu od nekoliko sedmica imali smanjivanje broja dnevno oboljelih, povećani broj oporavljenih i manji broj osoba u kućnoj izolaciji - rekao je Radojičić.

Sve to, kako je kazao, predstavljalo je pozitivan razvoj događaja i dovelo do toga da se od jučer i od danas počnu primjenjivati nove, liberalnije mjere, kao i da se pojedine zabrane ili ograničenja ukidaju ili olakšavaju.

Prema njegovim riječima, proteklih nekoliko dana u Banjaluci je bilo visokih brojeva oboljelih. Nema poboljšanja, kako je rekao, ni kad je riječ o broju osoba koje su na respiratorima, koji se konstantno održava ili povremeno i povećava.

- I dalje imamo skoro svaki dan preminule osobe, i to je nešto što je i dalje zabrinjavajuće u cijeloj RS – naveo je.

Od jutros, kako je pojasnio, svim starijim osobama od 65 godina dozvoljeno je kretanje svakog radnog dana u periodu od 7-10 sati. Promijenjeno je i radno vrijeme u Gradskoj upravi na šalterima koji sada rade od 7-15.

- S obzirom da je otvoren veći broj trgovinskih i poslovnih subjekata, uključujući i muzeje i biblioteke, naši kontrolni organi od danas te objekte kontrolišu pojačano - naglasio je Radojičić, prenose Vijesti.ba.

Ističe da je od danas omogućena i dostava termički pripremljene hrane, a objekte koji mogu da vrše šaltersku prodaju ili dostavu kontrolišu sanitarni i zdravstveni inspektori.

- U Banjaluci su i dalje na snazi mjere zabrane javnog prevoza, zabrane okupljanja na pojedinim javnim površinama i izletištima, i odluka o funkcionisanju lokalnih karantena - potcrtava Radojičić.


Kada su u pitanju predstojeći praznici, banjalučki Štab zaključio je da 1. maja neće raditi trgovine, usluge i niko osim dežurnih službi u gradu.

- Dan kasnije, drugog maja, ukoliko to bude dozvoljavao policijski sat, radit će ograničen broj trgovina, a trećeg maja neće biti dozvoljen rad tržnim centrima, bez obzira na to da li bude policijskog sata ili ne - kazao je Radojičić, dodajući da su masovna okupljanja zabranjena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo