28.04.2020 / 13:16 KORONAVIRUS - PD PSBIH

Opozicija: Zakasnili ste s dopunom Poslovnika, ima mnogo hitnijih tema

Opozicija: Zakasnili ste s dopunom Poslovnika, ima mnogo hitnijih tema
Foto: Fena / Vijesti.ba
Opozicioni državni poslanici usprotivili su se održavanju današnje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, jer se s dopunom Poslovnika, kojom se predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima, kako su rekli, već zakasnilo.

Mnogo je bitnijih tema o kojima bi danas, pa čak i mnogo ranije, trebalo biti razgovarano, ali svakako da dopuna Poslovnika, naveli su u svojim diskusijama, nije jedna od njih. Mjesta za ovakvu hitnu sjednicu, poručili su poslanici SDP-a BiH, Naše stranke, SDS-a i A-SDA, bilo je na samom početku krize izazvane koronavirusom, a ne "kada je pandemija pri kraju".

Saša Magazinović (SDP BiH) kaže da više nema potrebe za hitnom dopunom Poslovnika. Hitno je, smatra, bilo ali prije mjesec dana. Ali danas više nije.

- Pandemija se stišava, život normalizuje, a mi danas imamo sjednicu o tome kako da zasjedamo tokom vanrednih okolnosti. Hitno je bilo da govorimo o promjeni Zakona o PDV-u, kad je to moglo pomoći privrednicima, da uspostavimo mehanizam kontrole nad raspolaganjem nabavkama i donacijama - kazao je Magazinović.

Hitno je da se razgovara i o odlaganju izbora, ističe između ostalog Magazinović, dodajući da ima jako puno hitnijih tema od današnje tačke dnevnog reda.

Jasmin Emrić iz A-SDA poručuje da se epidemija polako stišava i da je stavljena pod kontrolu, te da su svi drugi parlamenti već zasjedali osim Parlamenta BiH.

- Zbog toga sam ja zabrinut. Predložio sam dopunu dnevnog reda s informacijom koju je već razmatralo Predsjedništvo BiH, a izradilo Vijeće ministara BIH, da vidimo kakva je zdravstveno-epidemiološka situacija u BiH. U skladu s Poslovnikom tražim dopunu dnevnog reda da se o tome očitujemo. Imamo najbolje uvjete za rad, a malo ih koji parlament takve ima - potcrtava Emrić.

Dragan Mektić iz SDS-a ističe da je lično protiv održavanja današnje hitne sjednice.

- Da smo odgovorniji prema narodu i građanima, mi bismo se davno sastali, da li na hitnoj ili nekakvoj drugoj sjednici, i raspravljali o krizi i njenim posljedicama. Morali smo se sastajati, donositi odluke, i po cijenu da je naše zdravlje ugroženo, ali mi smo prvi pobjegli i nestali, nigdje nikoga - poručio je Mektić.

Kaže da ga je sramota što se državni parlamentarci nisu u jeku pandemije sastajali i razgovarali kako da zaštite živote građama, kao i o tome kako da se pomogne bh. ekonomiji i privredi.

- Dajte da se odreknemo nekih privilegija, ništa ne radimo. Dajte da se odreknemo zadnje plate u korist pomoći bilo kome kome je ona potrebna. Nismo, ljudi, radili - naglašava Mektić.

Nermin Nikšić (SDP BiH) ukazao je da se danas održava sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je već ranije izmijenio Poslovnik i može raditi online, ali su se federalni delegati ipak odlučili da rade normalnim putem, jer online sjednice teško funkcionišu, a naročito kada je u pitanju izjašnjavanje.

- Predložem da danas izmijenimo Poslovnik, te time stvorimo pretpostavke za neko buduće vrijeme, a da se Predstavnički dom izjasni o zaključku kojim će se opredijeliti da radi u plenarnim sjednicama i u nekom ubrzanom kapacitetu - rekao je Nikšić, dodavši da je FBiH već počela s popuštanjem mjera, te da državni poslanici mogu neometano i normalno raditi u sali u
kojoj se danas održava hitna sjednica.

Branislav Borenović (PDP) ističe da je današnja hitna sjednica Predstavničkog doma loša poruka i loš primjer kada je u pitanju rad ovog zakonodavnog tijela.

- Ima mnogo važnih svari o kojima treba raspravljati vezano za borbu protiv koronavirusa, i u tome ovaj Parlament ima jasnu ulogu - dodaje Borenović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo