27.04.2020 / 12:49 KORONAVIRUS - Krizni štab FBiH

Čerkez najavio harmonizaciju mjera sa zemljama EU

Čerkez najavio harmonizaciju mjera sa zemljama EU
Goran Čerkez / FENA
Raduje nas činjenica da u posljednja 24 sata imamo značajno veći broj oporavljenih u odnosu na novooboljele, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Obraćajući se na redovnoj konferenciji za novinare, Čerkez je istakao da je u posljednja 24 sata u FBiH bilo 14 pozitivnih, dok broj oporavljenih od koronavirusa raste i u istom vremenskom periodu ih je bilo 22.

- Iako su mjere ublažene, ključno je da se pridržavamo onih koje se tiču lične zaštite - nošenja maske i rukavica, držanja distance, pranja ruku. Ukoliko ispoštujemo taj trend i poštujemo te mjere lične zaštite, mislim da bismo u narednom periodu mogli nastaviti s ublažavanjem određenih mjera - navodi Čerkez.

Prema njegovim riječima, mjere bi bile ublažavane u periodu od 14 dana, kako bi se epidemiološki moglo sve pratiti i kontrolisati svaki ciklus, te procijeniti da li prethodne mjere daju rezultat ili eventualno ugrožavaju zdravlje ljudi.

- Pratimo situaciju i u kontaktu smo s kolegama u susjedstvu. I mislim da će u budućnosti biti dosta harmonizacije mjera u BiH sa mjerama susjednih država, posebno članica EU - dodaje Čerkez.

Odgovarajući na pitanja novinara, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar iznio je podatak da su prema jutrošnjim podacima na području FBiH dosad zaražene 73 osobe mlađe od 18 godina. Od tog broja aktivna su 52 slučaja, dva pacijenta su na bolničkom tretmanu - po jedan u Zenici i u Mostaru.

Upitan da li se zbog nediscipline pojedinaca može očekivati uvođenje mjera za 1. maj, Pehar je rekao da će se pažljivo pratiti ponašanje građana u narednih tri dana, pa će se u skladu s tim i eventualno donijeti odluka za predstojeći produženi vikend.

Na naše pitanje da li je zadovoljan ponašanjem građana nakon ukidanja restrikcija u FBiH, Čerkez kaže da je apsolutno zadovoljan, uputivši zahvalu građanima.

- Građani se u velikoj većini apsolutno pridržavaju mjera i to treba poštovati. Još jednom im se zahvaljujem - dodaje Čerkez.

Pitali smo ga i jesu li opravdana strahovanja u RS-u da bi ukidanje mjera u FBiH moglo izazvati novi talas epidemije u cijeloj BiH?

- Mislim da nema potrebe za strahovanjem. Mi smo neke mjere, poput karantena, ukinuli i promijenili, te smo prešli na mjere samoizolacije. Slične mjere provode se i u Hrvatskoj, dakle u najbližoj zemlji EU. Prema tome, slijedimo jedan trend, došlo je vrijeme za popuštanje i praćenje - naglašava.

Što se tiče policijskog sata, poručuje da su i dalje osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina u to vrijeme kući, pa samim tim ukidanjem zabrane njihovog kretanja nije značajno ni narušena situacija.

- Velika većina građana navečer bespotrebno ne hoda. I mislim da te mjere ne bi trebale nikoga ugroziti - dodao je Čerkez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo